Galaţi: Apa din cer ne strică vinul de pe masă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Galaţi: Apa din cer ne strică vinul de pe masă
Galaţi: Apa din cer ne strică vinul de pe masă

Ploile din ultima zile au diminuat concentraţiile de zahăr din struguri, dar producătorii gălăţeni de vin se aşteaptă ca acestea să crească până la începutul lunii septembrie, când sunt estimate să se realizeze producţii record de 12 de tone la hectar.

Staţiunea vitivinicolă de la Dealu Bujorului din Galaţi (plantaţie de10 hectare) estimează că va realiza o producţie medie de şapte tone de struguri de masă la hectar.

Agrimat Matca (plantaţie de 20 de hectare) merge pe o producţie medie de 8 tone la hectar. Surpriza vine de la SC Petrol Plus, o fostă societate petrolieră reprofilată pe agricultură care, deşi are doar patru hectare de viţă de vie, estimează că va obţine nu mai puţin de 20 de tone de struguri de masă la hectar.

Planurile proprietarilor de viţă de vie au fost date peste cap de ploile căzute în ultima perioadă, care au diminuat concentraţiile de zahăr din struguri. Astfel, la strugurii de vin, Feteasca Regală şi Feteasca Albă au doar o concentraţie de 136-138 de grame de zahăr la kilogram, în condiţiile în care concentraţia optimă ar fi de minim 200 de grame de zahăr la kilogram.

Un an fără calamităţi

”Cred că în cam două săptămâni concentraţia de zahăr va creşte. Dacă plouă din nou, este de rău pentru că există pericolul ca boaba să plesnească şi să se instaleze mucegaiul, dar şi ca concentraţia de zahăr să scadă”, ne-a declarat directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Galaţi, Alexandru Sântion.

La strugurii de vin producţiile sunt bune. O dovedeşte Prowine Agro, ce estimează o producţie de 12 tone la hectar.

La Brăila, specialiştii nu au făcut încă o estimare a producţiilor la strugurii de masă şi vin.
 „Abia la 1 septembrie se va face un bilanţ privind producţia de struguri de masă şi vin”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al DADR Brăila, Elena Schipor.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite