Anul Nou de la Galaţi/ Spectacolul de Revelion,o ţeapă de 15.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trecerea dintre ani a fost marcată cu un spectacol susţinut pe esplanada de la Casa de Cultură a Sindicatelor. Finanţarea concertului a fost asigurată cu 5.000 de euro de către Primărie şi cu 10.000 de euro din sponsorizări atrase de organizatori în numele municipalităţii

Încă din primul minut al noului an, a apărut şi primul scandal legat de utilizarea dubioasă a fondurilor publice. Spectacolul de la Casa de Cultură a Sindicatelor prin care s-a marcat intrarea în noul an a costat, cel puţin teoretic, 15.000 de euro, 5.000 de la Primărie şi 10.000 de la firmele care au acceptat să-l sponsorizeze. Cu aceşti bani ar fi trebuit plătiţi artiştii şi focul de artificii de la miezul nopţii.

Ilie Pleşcan, directorul unui post local de radio şi unul dintre organizatori, ne-a declarat că, pentru spectacolul de Anul Nou, s-au cheltuit doar banii de la Primărie.

"Am primit fondurile de la municipalitate, vreo 4.900 de euro. Din aceşti bani s-au plătit onorariile formaţiilor care au fost prezente în cadrul concertului. De fapt, din această sumă am asigurat tot ce era necesar pentru spectacol", ne-a declarat Ilie Pleşcan.

Formaţiile şi soliştii care au urcat pe scenă de Revelion în faţa Casei de Cultură afirmă că prestaţiile lor artistice au fost gratuite.

"Reprezentanţii postului de radio care a organizat concertul ne-au spus că nu vom lua niciun ban şi că vom cânta gratis pentru că suntem mediatizaţi. Ni s-a spus ca trupele din Galati nu vor primi niciun ban", ne-au declarat membrii trupei de hip-hop „Joint".

Aici trebuie punctat că la eveniment au participat doar trupe locale.

"Noi am asigurat în jur de 5.000 de euro. Mai exact vreo 20.000 de lei. Din această sumă s-au luat şi artificii", ne-a comunicat Nicuşor Ciumacenco, viceprimarul Galaţiului.

De remarcat însă că nici focuri de artificii n-au mai fost. Pleşcan spune că din cauză că nu s-au mai obţinut autorizaţiile necesare de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean.

Sponsorizările, uite-le că nu-s

Şi cei 10.000 de euro din sponsorizări au dispărut. "Nu am mai avut niciun ban din sponsorizări. Această sumă trebuia să vină de la vânzătorii cu tarabe instalate pe esplandă. Din păcate aceştia nu au mai fost şi nu am mai avut bani din sponsorizări", ne-a declarat Ilie Pleşcan.

În schimb, Nicuşor Ciumacenco ne-a declarat că sponsorizările au fost adunate de la firmele din Galaţi. "Domnul Pleşcan trebuia să ia legătura cu societăţile din muncipiu şi să obţină sponsorizări. Nu ştiu câţi bani s-au strâns", ne-a precizat viceprimarul.

Focul de artificii

Şi în privinţa focului de artificii apar divergenţe. Ilie Pleşcan spune că a cerut autorizaţii pentru ca focurile de artificii să fie trase din parcarea băncii Transilvania de pe strada Brăilei.

"De acolo se trag focurile de artificii şi cu ocazia Serbărilor Galaţiului, însă noi nu am primit autorizaţiile", ne-a mai comunicat Pleşcan.

În schimb de la Poliţie ni s-a spus că s-a cerut autorizaţie pentru parcarea de la Casa de Cultură, lângă scenă.

"Acolo nu puteam da autorizaţii. Erau maşini în parcare şi nu era posibil conform legii să oferim autorizaţii", ne-a declarat Cristina Tatulici, purtător de cuvânt al IPJ Galaţi.

Organizatorii de spectacole, afaceri necurate

Ilie Pleşcan, reprezentantul local al unui post naţional de radio a mai fost implicat în câteva scandaluri legate de evenimente ce au avut loc în Galaţi. Este vorba de concursul Motorock din 2006, moment în care a murit o fetiţă ce a fost lovită de o motocicletă. Ilie Pleşcan, implicat în organizarea acestui show moto, nu a fost găsit vinovat de către procurori pentru decesul fetiţei.

O altă cale prin care s-au organizat multe dintre spectacolel publice din Galaţi a fost prin intermediul Muzeului Caricaturii Româneşti, organizaţie non-guvernamentală condusă de Viorel Baciu. Prin această fundaţie s-au făcut multe plăţi către artiştii care au concertat de-a lungul timpului la Galaţi, la Serbările oraşului sau la Festivalul Scrumbiei.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite