Anomalie/ Uleiul de gătit va ajunge la preţul uleiurilor de motor de lux

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fermierii spun că scumpirile din acest an la materia primă, floarea soarelui, sunt determinate de majorarea preţurilor la îngrăşăminte şi carburanţi. Un litru de ulei comestibil a ajuns să coste 6,5 lei, dar unele sortimente se vând chiar şi cu 8-9 lei cu toate că este un produs alimentar de strictă necesitate.

Uleiul de floarea-soarelui a devenit deja produs de lux din cauza preţului său piperat şi ar putea ajunge să coste chiar şi peste 10 lei litrul, în acest an.

Agricultorii gălăţeni au anunţat că vor majora preţul materiei prime, seminţele de floarea soarelui, ceea ce va duce automat şi la scumpirea uleiului de către procesatori.

"Anul acesta floarea soarelui se va vinde mai scump şi inevitabil vom asista în acelaşi timp şi la o majorare a preţului la ulei", ne-a declarat Ion Bujor, unul dintre cei mai importanţi investitori în domeniul agriculturii din judeţul Galaţi.

Fermierii gălăţeni spun că scumpirile din acest an vin pe fondul majorării preţurilor la îngrăşămintele agricole, ierbicide, dar şi la carburanţi.

Dacă anul trecut, floarea soarelui se vindea cu preţuri cuprinse între 1,4 lei şi 1,7 lei pe kilogram, în acest an ar putea fi comercializată cu 2,4 lei.

"Automat, şi producătorii de ulei vor majora preţurile. Anul trecut, de exemplu, scumpirea a fost nejustificată, după părerea noastră, în condiţiile în care noi am vândut floarea soarelui la un preţ mic, de 1,4 lei pe kilogramul de seminţe. Nu avem ce să le facem procesatorilor. Au monopolizat piaţa şi se laudă cu realizări deosebite. Dar oare, aceste realizări pe care le prezintă ei, pe spatele cui sunt făcute? Nu cumva pe al nostru, al agricultorilor?", spune Ion Bujor.

Rămâne pe rafturi

Uleiul, care era unul dintre cel mai bine vândute produse alimentare a ajuns să zacă prăfuindu-se pe rafturile magazinelor. Şi asta pentru că un litru de ulei de floarea soarelui, după majorarea din luna februarie, a ajuns să coste cel puţin 6,5 lei. Sunt şi comercianţi, care, exagerând adaosul comercial, îl vând chiar şi cu 9-10 lei.

"Vânzările merg foarte prost, în mod special la ulei. Nu se mai caută deşi este un produs de strictă necesitate. Nici nu mai contează dacă e weekend sau zi de salariu. În general clienţii sunt tot mai puţini. Se cumpără mult mai puţin", ne-a spus un comerciant din Piaţa Ţiglina I.
Contactaţi (zi, de zi, timp de două săptămâni, reprezentanţii firmei producătoare de ulei „Prutul" Galaţi nu au transmis încă un punct de vedere privind cauza substanţialeor scumpiri în serie ale uleiului comestibil.

Nici în Piaţa Centrală vânzările la ulei nu merg prea bine evident tot din cauza preţului exagerat în raport cu veniturile populaţiei.

„Nu sunt cumpărători şi vânzările merg foarte prost. Nici măcar în zilele de salariu nu e mai bine. Este tot mai greu", ne-a zis Genu Postolache, în vârstă de 38 de ani.

Uleiul, de lux pentru pensionari

Gălăţenii se plâng că nu îşi permit un trai decent şi asta pentru că, în timp ce veniturile le-au fost diminuate, preţurile au continuat să se majoreze.

„Am o pensie de 500 de lei. Mă chinui să-i drămuiesc în fiecare lună. Este ceva de groază. Am luat o sticlă de ulei dimineaţă pe care am dat şapte lei. Nu se poate aşa ceva ? Nu se mai satură de profit", ne-a spus Alexandra David, în vârstă de 60 de ani.

Ultima scumpire a uleiului comestibil, cu 2,67 %, s-a făcut în luna februarie.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite