Andy Corneliu Puşcă, prorector la 33 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A publicat 30 de cărţi de Drept, atât în în ţară, cât şi străinătate iar în prezent ocupă o funcţie de conducere la una dintre cele mai importante universităţi private din România.

Profil

Născut: 01.05.1976

Studii: Facultatea de Drept, Universitatea Danubius din Galați, 1999
Facultatea de Administrație Publică, SNSPA, București, 1999

Stare civilă: căsătorit


A devenit cadru didactic imediat după absolvirea facultăţii. Andy nu şi-a dorit o altă carieră decât cea de profesor, asemenea tatălui său, deși a fost atras şi de diplomație.

A lucrat ca avocat în Baroul București o perioadă scurtă de timp, dar a revenit la prima sa pasiune.

"Nu puteam fi, în același timp, un bun profesor şi un bun avocat, aşa că mi-am suspendat activitatea în Barou. Am colaborat însă cu multe instituții de învățământ", ne declară Andy Puşcă.

Se poate mândri că a predat la cele mai prestigioase universităţi din România. A fost lector la Institutul Național al Magistraturii, unde a coordonat activitatea magistraților stagiari, iar apoi a predat la Academia de Poliție.

"A fost o experiență extraordinară. Stilul cazon al studenților și seriozitatea lor m-au impresionat. Era perioada dinaintea trecerii la civilie a polițiștilor", îşi aminteşte Andy.

30 de lucrări publicate

Are multe proiecte în derulare, dar şi multe realizări. Puţini profesori pot spune că la 33 de ani au 30 de lucrări de Drept publicate în ţară şi două în străinătate. În prezent, ocupă şi funcţia de prorector al Universităţii Danubius.

"Dacă nici la 33 de ani nu îți este permis să visezi, atunci când? Am planuri mari pentru studenții mei, dar și pentru colegi", ne declară cu dezinvoltură Andy.

Şi-a propus să realizeze mai multe parteneriate regionale, naționale și internaționale pentru a întări și diversifica oferta educațională la Universitatea Danubius.

După cum se ştie, concurența în domeniul educației este acerbă şi a depășit de mult granițele României sau ale Europei.

Sufletul i-a rămas la Galaţi

Cu toate că a predat la multe instituţii de învăţământ, a rămas legat de oraşul de la malul Dunării.

"Sufletul meu a rămas în Galați, la Danubius. Profesorul suferă aproape tot timpul. Rare sunt momentele de satisfacție", ni se destăinuie dascălul.

Cu toate acestea, există şi momente de destindere oferite, bineînţeles, de studenţi. Andy Puşcă ne povesteşte râzând: "Coordonam un seminar și o studentă așezată în prima bancă răspundea la fiecare întrebare. Surpriza a continuat și la seminariile următoare. După multe episoade similare, am întrebat-o: îți place atât de mult Dreptul civil? Răspunsul: a început să îmi placă domnule profesor; mi-ati dat 4 în primul semestru".

Celebrul Ted Turner spunea că e bine să îți propui ceea ce de fapt ai vrea să faci în două vieți, pentru a putea realiza măcar jumătate. Este principiul pe care Andy şi l-a însuşit şi care l-a ghidat în viaţă până acum.

Ce vă place?

Îmi plac oamenii educați. Admir inteligența nativă și dorința de cunoaștere. Se spune că singura activitate care nu obosește mintea este învățarea. Îmi place să călătoresc pentru a cunoaște lumea, analizez viața din multe puncte de vedere. Citesc, scriu, învăț. Filmele și piesele de teatru reprezintă o pasiune pentru mine. Am reînceput să cânt la pian: o plăcere mai veche.

Ce nu vă place?

Prostia mă sperie dar răutatea mă dezamăgește. Consider că știu să ascult oamenii, nu doar să îi aud. Cu toate acestea, am întâlnit specimene care m-au făcut să apreciez și mai mult puținii oameni adevărați pe care îi cunosc.
Întrebări şi răspunsuri

Când v-aţi dat seama că doriţi să deveniţi profesor?

Tatăl meu este profesor universitar. Am crescut în acest spirit. M-a ajutat experiența acumulată în facultate când unii profesori au devenit adevărate modele. E nevoie și de talent. Doar cei care mă cunosc știu adevărul. Profesorul modern e un om complex: o persoană deschisă, un bun pedagog, partener al studenților.

Ce proiecte de viitor aveţi ca prorector ?

Misiunea asumată a Universității Danubius este aceea de a crea specialiști, cercetători și lideri în trei domenii fundamentale : drept, științe economice și științe sociale. Viziunea mea este că Danubius va intra în elita universităților românești și europene în domeniile enunțate. Prin tot ceea ce fac în calitate de prorector, prin ceea ce gândesc și simt, promovez profesorul și studentul de tip nou.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite