Andreea Cristina Petcu, karatista din clasa a II-a

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi nu a împlinit încă nouă ani, micuţa sportivă are la activ o grămadă de participari la concursuri interne şi internaţionale.

Cristina practică artele marţiale încă de la vârsta de cinci ani, la Clubul Sportiv "Karate Club" Galaţi unde îi are ca sensei pe Nicolae Mărăndici şi senbai Iuliana Totolici.

"Mulţi spun că acest sport este unul dur şi că ar trebui practicat mai mult de către băieţi. Eu am avut de ales: am încercat să fac tenis de câmp, tenis de masă, înot, dar acest sport m-a atras pentru că nu ţine cont de vârstă, de greutate sau dacă ai aptitudini deosebite. Sportul asta mi se potriveşte deoarece îmi place să fiu şefă, să fiu ascultată şi numai prezenţa mea cred că impune respect, nu neapărat tehnicile", povesteşte mica sportivă.

Colegele ei mai titrate au învăţat-o să facă ceea ce la început nu reuşea. De multe ori, provoca un haos total pe rândul ei la antrenamente şi zâmbete pe banca părinţilor care-şi urmăreau copiii.

"Acum sunt mândră că pot purta drapelul ţării noastre la competiţii internaţionale alături de colegele mele".

Cristina a participat la numeroase competiţii cum ar fi Campionatul mondial de Karate Tradiţional care a avut loc la Belgrad, Serbia, unde au participat sportivi din 42 de ţări, Campionatul European din Praga, Cehia, au participat 11 ţări, Campionatul European din Varşovia, Polonia, 15 ţări.

Peste doar câteva zile (29-30 mai 2010), Cristina va pleca la Campionatul Naţional de Karate Tradiţional de la Cluj. Miza acestui campionat este un extrem de mare pentru că sportivii care se vor situa pe primele locuri ale podiumului îşi vor câştiga dreptul de a participa la Campionatul European care va avea loc în Cipru.

Colegii Cristinei, din clasa a II-a B, de la Scoala Gimnazială nr. 11 "Mihail Sadoveanu" din Galaţi, o susţin în tot ceea ce face.

"Doamna învăţătoare mă înţelege atunci când trebuie să particip la diferite competiţii şi trebuie să plec în cursul săptămânii, atunci când avem ore. Eu zic că sunt o elevă foarte bună la învăţătură, particip la diferite concursuri de matematică, Limba Română, Religie sau Desen şi am obţinut şi diplome".

În tot ce face, mama îi este alături. Mama este al doilea senbai care trebuie să-i strângă lucrurile împrăştiate, să şteargă lacrimile (şi sunt destule!), să o certe şi să o corecteze atunci când greşeşte.

Îşi doreşte să fie sănătoasă pentru a participa la cât mai multe competiţii interne şi internaţionale, să ştie să câştige, dar şi să piardă şi nu în ultimul rând, să ştie să se motiveze atunci când crede că nu mai poate face nimic.

Profil:

Născută: 10 nov 2001, Galaţi

Studii: elevă, Şcoala 11 Galaţi

Stare civilă: necăsătorită

Întrebări şi răspunsuri

Care este secretul succesului în acest sport. Fizicul sau psihicul?

Sportul pe care îl practic ţine de psihic şi nu de fizic. Sensei este punctul forte atunci când intri pe tatami. Nu trebuie să fie la suprafaţa ta, îi simţi doar privirea şi porneşti să-ţi faci exerciţiul, să dai maxim aşa cum ne spune.

Ce te vezi făcând peste 10-15 ani?

Discut cu parinţii mei despre ceea ce aş vrea să-mi aleg ca meserie. M-am gândit la câteva, am vrut să fiu bucătăreasă, să fiu o bună avocată, acum tind să urmez şi studiile Academiei de Poliţie. Cea din urma îmbina sportul!

Ce-i place?

Să nu credeţi că sportul îmi ocupă tot timpul. Îmi place să citesc foarte mult din enciclopedii, mitologii, astronomie. Îmi place în timpul liber să desenez, să merg cu rolele, să mă joc în parc. Timpul liber e mai mult în vacanta. Abia aştept să merg la stagiul anual organizat la Olimp pentru toţi karatiştii din România!

Ce nu-i place?

Nu-mi place să fie certată atunci când fac boroboaţe, mai ales dacă nu mi se spune şi unde am greşit! Ah, şi nu-mi place să mi se impună anumite lucruri, prefer să le fac din proprie in

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite