Abuzuri de Galaţi. Şmecherii din oraş au umplut spaţiile verzi cu "cazemate", cu complicitatea Primăriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În lipsa unei strategii urbanistice, dar şi pe fondul abuzurilor, oraşul s-a umplut de „cazemate din beton", care au sufocat spaţiile verzi. Faţă de 1990, suprafaţa de spaţii verzi a scăzut la jumătate în oraşul Galaţi. Autorităţile promit că vor stopa fenomenul.

Gălăţenii vor mai avea de aşteptat mulţi ani până când se vor putea bucura de spaţii verzi şi asta pentru că autorităţile nu dau niciun semn că le-ar păsa de ecologie.

Deocamdată, se construieşte în continuare haotic şi se invadează orice palmă de pământ încă nebetonată. Totul sub privirile pasive şi uneori complice ale autorităţilor, care emit autorizaţii de construcţie de-a valma.

Gri peste verde

image

Municipiul Galaţi are în prezent 2,8 metri pătraţi de spaţiu verde pe cap de locuitor, adică la jumătate faţă de 1990 şi cu mult sub normele impuse de UE, care prevede nici mai mult nici mai puţin de 22 de metri pătraţi pe locuitor!

Mai grav este că această cifră este doar o estimare, deoarece municipalitatea nici măcar nu ştie cât spaţiu verde există în Galaţi. Asta pentru că de ani buni autorităţile nu s-au sinchisit să elaboreze registrul local al spaţiilor verzi, dar în schimb au permis „defrişarea" zonelor cu verdeaţă.

Mai este spaţiu verde?", ne întreabă ironic Mihai Turcu, comisarul şef al Gărzii de Mediu Galaţi.



Noi suntem foarte, foarte slabi la acest capitol. Vai de capul nostru. Domnul primar trăieşte în altă lume. Râgâie construcţiile pe spaţiul verde. Numai chioşcurile şi garajele care s-au tot construit... Astea trebuie demolate. În cartiere, printre blocuri, spaţiul verde este ocupat de garaje şi chioşcuri. Ce întâlneşti la noi, nu se compară cu nimic din ceea ce găseşti într-o ţară civilizată. Sunt oraşe în Europa care au parcuri de sute de hectare, spaţiu verde la tot pasul. La noi, după revoluţie, s-a distrus tot. S-a construit tot ce s-a putut pe spaţiul verde", ne-a mărturisit şeful Gărzii de Mediu.

image

Mihai Turcu ne-a oferit drept exemplu o zonă extrem de populată şi apreciată în municipiul Galaţi.

image

Este vorba despre Faleza Inferioară, acolo unde, în ultimii ani, o mare parte a spaţiului verde a fost invadat şi betonat.

Pe Faleza Inferioară de ce s-a permis construcţia acelor magaoaie? Acolo ar fi trebuit să existe pontoane-restaurant şi atât, nu să distrugă spaţiul verde. S-a scăpat totul din mână. Au dispărut pe capete spaţiile verzi. Trăim într-un oraş sufocant", ne-a spus Mihai Turcu.

Cui îi pasă?

Nicoleta Manole, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi, ne-a spus că municipalitatea va şti abia peste doi ani de zile în cât spaţiu verde se „lăfăie" gălăţenii.

Şi asta pentru că firmele care au câştigat licitaţia pentru întocmirea registrului local al zonelor verzi au doi ani de zile la dispoziţie pentru asta.
Se demarează investigaţia spaţiului verde. Nu se poate spune acum cât spaţiu verde există în Galaţi pentru că în doi ani Primăria va beneficia de registru, după ce firmele vor investiga şi identifica atât spaţiul verde existent, cât şi noi spaţii care ar putea fi transformate în spaţii verzi", ne-a declarat Nicoleta Manole.

image

Licitaţia, care a avut loc pe data de 22 februarie, a fost câştigată de un grup de cinci firme.

Este vorba despre SC Theotop SRL asociată cu Blom România, SC Cornel Topolixim SRL, SC Geoter Proiect şi Ifotor SRL.

Valoarea contractului este de 500.000 de lei şi are o durată de doi ani de zile.

VOX: „Suntem foarte slabi la acest capitol. Vai de capul nostru. Domnul primar trăieşte în altă lume". Mihai Turcu, Garda de Mediu

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite