Preparate din peşte cu termen de valabilitate expirat, retrase de la comercializare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Protecţia Consumatorului a retras de la comercializare definitiv 43,2 kg de produse din peşte în  valoare de  525,9  lei şi temporar, o cantitate de 216,7 kg produse, în  valoare de 2380,5 lei. Au fost controlate produse în cantitate de 1757,9  kg  din care 92,7 % (1629,9kg) au prezentat abateri de la legislaţia în domeniul protecţiei consumatorilor.

Principalele abateri care au condus la dispunerea măsurilor de oprire a comercializarii produselor au fost: lipsa  documentelor de provenienţă, calitate si salubritate pentru produse; comercializarea a diverse sortimente de peşte ( crap, somn, macrou) marinat şi salată de icre crap şi hering, preparate fără a exista niciun document în acest sens.

S-a constatat că documentele însoţitoare loturilor de peste proaspăt ( certificat de calitate) emise de producători nu au menţionate în marea lor majoritate data recoltării, calibrul, zona de captură, iar clasa de prospeţime este stabilită de unitatea vânzătoare în mod aleatoriu, comercializarea produsului „macrou” recepţionat în stare congelată, expus la vânzare decongelat şi cu modificări organoleptice de aspect, consistenţă, miros.

Cinci dintre  operatorii economici verificaţi ofereau spre vânzare produse cu termen de valabilitate expirat. De exemplu, novac eviscerat şi file, şalău, crap, aprovizionate în data de 13.03.2010 , cu termen de valabilitate 72 ore, conform certificatului de calitate emis de producător.

Şprot marinat cu data durabilitătii minimale de consum  ilizibilă; salată  icre crap şi hering cu data limită de consum depăşită de 16 zile; macrou afumat şi marinat cu data durabilităţii minimale de consum depăşită de 7-10 zile, rulouri de hering cu ceapă cu data durabilităţii minimale de consum depăşită.

Conform Protecţiei Consumatorilor, 80% dintre produsele găsite în comercializare erau însoţite de etichete pe care se menţionau doar denumirea speciei şi preţul/kg, fără precizarea zonei de captură, calibrului, clasei de prospeţime.

Controlul  s-a desfăşurat în perioada 18-25 martie 2010. Comisarii CJPC Galaţi  au verificat un număr de 16 operatori economici ce comercializau peşte şi produse din peşte pe raza judeţului Galaţi.

Pentru abaterile constatate s-au aplicat un număr de 19  sancţiuni contravenţionale din care  şapte amenzi  în suma de  13.350 lei.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite