Amenzi de 100.000 lei date de inspectorii ITM şi 13 muncitori la negru descoperiţi la câteva firme gălăţene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inspectorii gălăţeni de muncă au început în forţă controalele pentru respectarea noului Cod al Muncii. Echipe formate din inspectori de muncă, comisari ai Gărzii Financiare şi ofiţeri de la Serviciul de Investigare a Fraudelor au efectuat controale în vederea depistării cazurilor de muncă la negru.

În ciuda avertismentelor şi amenzilor primite, inspectorii de muncă spun că numărul muncitorilor la negru a crescut considerabil.

De exemplu, în numai câteva zile inspectorii de muncă au descoperit 13 muncitori fără formele legale din domeniul construcţiilor.

Vineri dimineaţă inspectorii ITM din Galaţi au continuat seria controalelor începută de la declanşarea campaniei de controale pe noul Cod al Muncii.

Angajaţii care au fost depistaţi că nu muncesc cu acte în regulă au fost puşi să dea declaraţii şi să explice în ce împrejurări muncesc la firma respectivă. Aşa cum era de aşteptat, aceştia au găsit câte o explicaţie pentru toate întrebările reprezentanţilor Inspectoratului Teritoriului de Muncă (ITM) Galaţi.

După finalizarea verificărilor, respectiv după ce angajatorii vor veni la sediul ITM pentru a da declaraţii, vor fi aplicate sancţiunile corespunzătoare pentru folosirea muncii fără forme legale", ne-a declarat Ionel Petrea, şeful ITM Galaţi.

De la începutul campaniei de verificări pe noul cod al muncii s-au dat amenzi în valoare de 100.000 de lei.

Închisoare pentru „munca la negru"

Dacă angajatorul va fi depistat în timp ce foloseşte pentru muncă „la negru" până la cinci persoane, va fi amendat cu sume cuprinse între 10.000 lei şi 20.000 lei pentru fiecare persoană exploatată ilegal.

În cazul în care inspectorii ITM descoperă mai mult de cinci angajaţi în afara legii la o anumită societate comercială, patronul riscă sa ajungă la puşcarie, pedeapsa fiind închisoarea de la un a la doi ani.

Nici muncitorul prins fără forme legale nu va scapa nepedepsit. Orice persoană descoperită ca munceşte la "negru" va scoate din buzunar între 500 si 1.000 lei, pentru amendă.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite