Amendă pentru poluare la ArcelorMittal Galaţi. Compania a încălcat grav legislaţia de mediu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alături de combinatul siderurgic, care a fost sancţionat cu 100.000 de lei, au fost amendate încă două firme, care se ocupă cu procesarea deşeurilor din Halda de Zgură, cu 120.000 de lei. 

Garda Naţională de Mediu a descoperit numeroase nereguli la Halda de Zgură, la cele două Uzine Cocsochimice închise, dar şi la Balta Mălina şi Iazurile Soldana şi Cătuşa.

Potrivit comisarilor de mediu, la Halda de Zgură exploatarea se face haotic, iar societăţile Grand Smithy Works International şi Phoenix Slag Services operează doar pe 50 de hectare din cele 100, restul suprafeţei fiind acoperită cu zgură procesată anterior, care conţine metale grele, extrem de periculoase.

"Depozitarea sterilului s-a făcut fără măsurile de stabilizare precizate în proiect şi fără acoperire cu strat de pământ vegetal", a declarat comisarul Valentin Neagoe, şef serviciu în cadrul Gărzii Naţionale de Mediu.

Conform comisarului general al Gărzii Naţionale de Mediu, Silvian Ionescu, ArcelorMittal Galaţi nu a luat măsuri pentru prevenirea alunecărilor de teren şi surpărilor în zonele de exploatare.

"Domnul Thierry le Gall m-a întrebat dacă am constatat o îmbunătăţire pe Halda de Zgură şi i-am răspuns că am remarcat o înrăutăţire. Pe haldă se exploatează în continuare haotic, iar în condiţii meteo deosebite, accidentul din 2009 se poate repeta", a declarat comisarul general.

Compania este acuzată şi că nu a gestionat corespunzător deşeurile din cele două Uzine Cocsochimice închise. ArcelorMittal Galaţi stochează 52 de tone de acid sulfuric şi peste 35 tone de hidroxid de sodiu într-o cuvă de retenţie care se află într-un stadiu avansat de degradare. Alte 56 de tone şlam acid şi 41 tone şlam cu hidroxid de sodiu se află într-un depozit degradat. Nici alte 1.100 de tone de acid sulfuric nu sunt depozitate corespunzător.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite