Alin Sterian compune, cântă şi îşi face singur videoclipurile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alin Sterian
Alin Sterian

În ciuda unei creşteri masive de muzică comercială, gălăţeanul Alin Sterian s-a încăpăţânat să scoată piaţă mai multe albume de muzică RNB.

Alin Sterian şi-a încercat talentul de desenator pe caietele clasei a patra, motiv pentru care un an mai tarziu şi-a ales să fie boboc la Liceul de Artă „Dimitrie Cuclin" Galaţi.

Cu foaia şi creionul în mână, era convins că nimeni nu-l poate împiedica de aici înainte să facă ceea ce-i place cu adevărat. Câţiva ani mai tarziu, tânărul artist şi-a dat seama că aceasta nu este singura lui pasiune, şi astfel a urmat un curs de percuţie la centrul Cultural „Dunărea de Jos" din Galaţi. Acolo a întâlnit o altă ramură a artelor - muzica - cea care avea să-l fascineze.

Fiind vorba de muzică, în anul 2006 Alin „şi-a tras" nume de scenă - „iRonic". „În iulie 2007 a fost finalizat primul LP de 20 de piese sub numele de «Interpretaţi de sentimente». Eu am asigurat producţia muzicală pentru 18 dintre ele", îşi aminteşte tânărul.

A urmat cel de-al doilea album - „Ultima treaptă", lucrat în mare parte în primele luni ale anului. „14 din cele 15 track-uri ale albumului «Ultima treaptă» sunt produse de mine în studioul «Fără Logică». Albumul l-am lansat pe 16 mai 2008", mai povesteşte Alin.

Îi place să spună că ambele creaţii ale sale se întâlnesc cu uşurinţă într-un punct, dat fiind faptul că aptitudinile lui în materie de grafică l-au ajutat să îşi creeze singur coperţile, videoclipurile.

Pune deocamdată muzica-n cui!

În 2009, fiind în ultimul an de liceu şi conştient de efortul la care va fi supus, Alin a hotărât să finalizeze ultimul său material muzical. Lucrase la el timp de doi ani, iar pe 1 octombrie anul acesta l-a făcut public. „Poveşti Vechi în Haine Noi" adună 14 piese adresate tuturor categoriilor de vârstă.

„Mă săturasem să lucrez cu oameni de care depindeam în mare măsura, dar cu care nu reuşeam să duc la bun sfârşit o idee, aşa că am pregătit in secret albumul", povesteşte Alin Sterian.

„După finalizarea textelor, producţia muzicală a întregului album a fost schimbată de trei ori. Mulţumit într-un final de sound-ul, stilul şi ideile albumului, am mers în studioul «Level 3 Studio» din Galaţi, unde Gabi Pecheanu s-a transformat în inginerul de sunet al acestui material, pe care-l consider independent şi dedicat unui public restrâns de ascultători. Altfel spus, este detaşat de rap în favoarea RNB-ului, cu influenţe soul şi muzică ambientală", explică tânărul.

Viitorul lui este legat în mare măsură de intrarea la Facultatea de Grafică din Bucureşti. Este conştient că este mult mai greu să poată câştiga şi trăi doar din meseria de muzician.

Întrebări şi răspunsuri

Se mai poate trăi astăzi din altfel de muzică decât cea comercială?

Dacă m-ai întreba pe mine, aş zice că da, pentru că acel gen este al meu. Pentru consumatorii neselectivi, există doar ce li se dă. Sunt sătul să aud zilnic remixuri house ale unor nume grele precum Queen, Pink Floyd, iar «masa» ascultătorilor  habar nu are pe spatele cui se fac banii.

Cam cât îl „costă" pe un tânăr cu potenţial să ajunga cu CD-ul pe tarabă?

Pe bune? Nici nu se mai pune problema de talent, se ţine cont de persoana din spatele tău, relaţii şi nu în ultimul rând de bani. Să fii cu CD-ul pe tarabă, înseamnă să ciuleşti urechile la ce se înghesuie lumea să cumpere.

Ce îi place?

Sunt fericit să pot transmite creaţia mai departe, să o ofer ascultatorului, privitorului, celui care este în aceeaşi frecvenţă emoţională cu mine. Îmi place să fac pe cineva - oricine! - fericit în fiecare zi, să dăruiesc, să văd un zâmbet, şi apoi să iubesc. Nici măcar nu e aşa de complicat pe cât s-ar putea crede.

Ce nu îi place?

Mă scoate din sărite invidia. Oamenii invidioşi, frustraţi de realizările celorlalţi, cu neputinţa lor atât de mare, nu încearcă să facă ceva pentru ei, să-şi valideze valoarea - oricare ar fi ea. Mai rău e că înceracă, prin mijloace mojice, să arunce cu noroi asupra celor la înălţimea cărora nu pot ajunge, demonstrându-şi astfel frustrările.

Profil:

Născut: 12 mai 1991

Studii: Elev în clasa a XII-a la Liceul de Artă „Dimitrie Cuclin" Galaţi

Familie: Necăsătorit

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite