Alin Năstasă este campion naţional de juniori la tir

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este văzut de antrenor ca una dintre promisiunile certe în sportul pe care-l practică. Modelul său este trăgătorul Alin Moldoveanu.

S-a născut în oraşul de la Dunăre, la Galaţi, iar la vârsta de şapte ani, când a început şcoala, s-a mutat cu părinţii la Focşani. De tir s-a apucat în clasa a şasea, în urma unei selecţii făcute la şcoală, care părea mai mult a invitaţi către acest sport.

Mama şi-ar fi dorit ca eu să practic un sport şi a vrut să mă dea la dans sportiv, dar m-am opus pentru că la acel moment nu-mi plăcea. Însă când a venit un domn profesor la şcoală să ne întrebe dacă dorim să practicăm tirul am fost primul care am ridicat mâna. De mic copil mi-a plăcut să mă joc cu armele, aveam acasă o sumedenie de pistoale, astfel că nu am ezitat să merg la poligon şi să iau contact cu ceea ce înseamnă tirul adevărat", povesteşte Alin.

În timp, sub îndrumarea cunoscutului antrenor focşănean Adrian Alaci, a început să devină un mic specialist în proba de puşcă cu aer comprimat, dovedind o capacitate de concentrare şi un echilibru interior ieşite din comun. Un mic accident la un deget l-a ţinut departe de sala de tir aproape un an, perioadă care din fericire pentru el a coincis şi cu renovarea poligonului, astfel că în clasa a opta, când a revenit în întrecerile competiţionale au început să apară şi rezultatele.

A participat la mai multe competiţii naţionale, reuşind aproape de fiecare dată să urce pe podium în întrecerile rezervate juniorilor II. De curând, Alin a reuşit un rezultat de excepţie la Campionatul Naţional desfăşurat la Bucureşti, devenind campion de juniori, după ce a surclasat nu mai puţin de 15 competitori.

Trei ore zilnic în poligon

Îmi petrec zilnic, mai puţin duminică, câte două ore sau trei în poligon, încercând să dau tot ce am mai bun din mine. Titlul de campion naţional mă obligă să obţin tot timpul rezultate bune, iar fără muncă şi perseverenţă nu se poate. Sunt zile în care nu mă simt bine şi tocmai pentru acest fapt trebuie să mă concentrez mai mult la antrenamente", spune Alin Năstasă.

În ce priveşte şcoala, Alin spune că aceasta este pentru el importantă, mai ales că urmează cursurile unui liceu prestigios, unde nu se face rabat de la învăţătură.

Când faci două lucruri deodată, nu ies foarte bine amândouă întotdeauna. Eu am ales să fac tirul foarte bine, iar la şcoală nu am ţintit să fiu primul, ci să mă menţin printre cei buni. Mai am şi alţi colegi care fac sport şi am simţit o mare satisfacţie când profesorii au aflat de rezultatele mele pe plan sportiv şi m-au felicitat din suflet", spune emoţionat Alin Năstasă.

Întrebări şi răspunsuri:

Care este modelul tău de sportiv la ora actuală?

Am avut şi am şansa să mă antrenez în aceeaşi sală cu Alin Moldoveanu, vicecampion mondial şi singurul sportiv din Vrancea care în 2008 a fost prezent la Olimpiadă. Nu ascund că şi ţelul meu este de a deveni campion olimpic la tir, însă ştiu că drumul este foarte lung.

Mai datorezi cuiva recunoştinţă în ceea ce priveşte cariera de sportiv?

Părinţii mei sunt cei care m-au încurajat şi m-au susţinut în tot ceea ce am întreprins până acum. Şi am din partea lor promisiunea că voi beneficia de ajutor şi atunci când se va pune problema să pot participa la competiţii în străinătate, asta în caz că nu-mi voi găsi un sponsor.


Ce-i place

Am mai multe hobby-uri, dar din păcate nu prea am timp pentru ele. Mi-aş fi dorit enorm să cânt la un instrument şi m-am gândit aici la pian, însă, aşa cum am spus, programul sportiv nu-mi permite. În schimb, vara, în perioada vacanţei, ador să mă plimb ore în şir pe bicicletă.

Ce nu-i place

Din punctul meu de vedere, nu-mi plac oamenii agitaţi. Nu ştiu dacă este o deformaţie a mea, că sunt mai liniştit, însă cu siguranţă am observat că oamenii care se grăbesc greşesc deseori, se precipită şi nu iese nimic bun de aici.


Născut. 10 ianuarie 1995, Galaţi
Studii. Elev în clasa a noua, Colegiul Naţional „Al. I. Cuza"
Familia. Singur la părinţi

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite