UPDATE Alimentarea cu apă potabilă a Galaţiului riscă să fie pusă în pericol de fosfaţii de pe barja scufundată la Hârşova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Societatea Apă-Canal, furnizorul de apă potabilă din Galaţi, aşteaptă în aceste momente informaţii legate de concentraţia fosfaţilor din Dunăre pentru a şti ce măsuri va adopta legată de asigurarea apei potabile către populaţie

Unda nocivă va ajunge după ora 01.00 noaptea. Societatea Apă-Canal, furnizorul de apă potabilă din Galaţi, aşteaptă în aceste momente informaţii legate de concentraţia fosfaţilor din Dunăre pentru a şti ce măsuri va adopta legată de asigurarea apei potabile către populaţie

În cazul în care încărcătura de aproape 1000 de tone de fosfaţi se va dovedi periculoasă pentru viaţa populaţiei, furnizarea apei de la robinete va fi asigurată din bazinele de rezervă ale societăţii.

ORA 20.30. "Conform celor comunicate de către Ucraina, ca urmare a solicitării de informaţii transmise de România, s-a aflat că barja era încărcată cu un îngrăşământ chimic folosit la fertilizarea solului numit „ammosphos" care conţine 10% nitrogen şi 46% fosfaţi. Barja scufundată are capacele închise la magazii", a precizat Dan Buruiană, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Naţionale Apele Române.

Conform datelor comunicate de către Laboratorul de Calitate a Apelor Constanţa, calitatea apei fluviului Dunărea se încadrează în secţiunile monitorizate din aval, inclusiv la Vadu Oii, în valorile normale de calitate, respectiv clasa I şi II, pentru indicatorii monitorizaţi (ph, oxigen dizolvat, amoniu şi fosfaţi).
Echipele Apelor Române de la Constanţa monitorizează în continuare calitatea apei fluviului Dunărea.

În urma acestor date este posibil ca furnizarea apei potabile să nu fie oprită. "Vom vedea ce concentraţie de fosfaţi va ajunge la Brăila. Dacă acolo se va opri asigurarea apei potabile către populaţie, este posibil să fim obligaţi să luăm şi noi aceeaşi măsură", ne-a declarat Gelu Stan, directorul Apă-Canal Galaţi.

Reamintim că în jurul orei 22.00 este aşteptat să intre unda de poluare în sectorul brăilean al Dunării.

ORA 15.00. Conform unei notificări transmise de Ministerul Mediului către Apă-Canal, valul de poluare va lovi Brăila la 14 ore de la producerea incidentului de la Hârşova, respectiv 18 ore pentru Galaţi.

„Am fost inştiinţaţi printr-un fax că în apă sunt substanţe chimice periculoase. Scufundarea barjei a avut loc în jurul orei 7.20 în cursul zilei de astăzi. Suntem anunţaţi că unda de poluare va ajunge la Brăila după 14 ore, iar la Galaţi în jur de 18-20 de ore. Prin urmare, după miezul nopţii şi până mâine dimineaţă se vor simţi primele semne ale poluării în Galaţi", ne-a declarat Niţă Podaru, directorul tehnic al Apă-Canal Galaţi.

În momentul când valul chimic de pe Dunăre va lovi oraşul se va trece la furnizarea apei potabile din bazinele de rezervă. „Încă nu este sigur că se va opri furnizarea apei către populaţie. Încă mai aşteptăm ultimele date. E posibil ca apa să nu fie aşa de contaminată. Oricum, noi putem asigura din rezervă în jur de zece ore apa potabilă către populaţie. Dacă situaţia o va impunem, vom trece la un program de patru ore pe zi către consumatorii casnici", ne-a declarat şi Gelu Stan, directorul Apă-Canal.

ORA 12.20

Fosfaţi la vrac

Cantitatea de 1000 de tone de fosfaţi nu era transportată în saci, ci era transportată sub formă de vrac.

"Acest lucru sporeşte pericolul de poluare. Dacă erau folosiţi saci exista sansa ca substanţele să nu se dizolve asa repede. Aşa, cred că se dizolvă mult mai repede, din acest motiv cred că este un pericol pentru mediu", ne-a declarat Mihai Turcu, comisar-şef al Gărzii de Mediu Galaţi.

Restricţii la pescuit

În zona unde a avut loc incidentul cu scufundarea navei de la Hârşova s-au impus restricţii privind pescuitul. "Am înţeles de la Constanţa că deja s-au pus unele restricţiilegate de pescuit. Amoniul din fosfaţi este pericol pentru orice viaţa şi din acest motiv suntem foarte atenţi", ne-a mai explicat Mihai Turcu.

ORA 11.30 Cu toate acestea, pentru moment nu există nici cel mai mic pericol legat de folosirea apei potabile în Galaţi. Asta pentru că unda de poluare ar ajunge cel mai curând în 36 de ore în Galaţi.

"Vreau să linistesc populaţia şi să spun că apa potabilă de la robinet este curată. Eventuala undă de poluare nu ajunge la Galaţi decât în 36 de ore, însă în mod normal îi trebuie cam două zile. Până atunci nu sunt probleme. În aceste clipe aşteptăm mai multe date de la Constanţa, pentru a şti ce substanţe erau în aceşti fosfaţi şi care este concentraţia lor", ne-a declarat Niţă Podaru, directorul tehnic Apă-Canal.

"Nu este un pericol imediat pentru populaţie. În aceste momente se fac analize la Bucureşti, dar pentru moment nu sunt probleme", ne-a declarat şi Dan Buruiană, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Naţionale "Apele Romane".

În schimb şenalul navigabil nu este afectat de scufundarea barjei.

"Incidentul a avut loc în afara şenalului navigabil şi prin urmare traficul pe Dunăre nu este afectat. Zona este semnalizată. Barja se află la o adâncime de 35 de metri sub luciu de apă al Dunării", ne-a declarat şi Florin Uzumtoma, director AFDJ.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite