Alertă maximă pe Dunăre. 257 de nave sunt blocate din cauza scăderii cotelor apei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Navigaţia fluvială se desfăşoară cu dificultate din cauza scăderii accentuate a cotelor apei. Ministerul Transporturilor a convocat Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă si a solicitat Guvernului alocarea a trei milioane de lei, sumă care să fie utilizată pentru înlăturarea stării de risc. Nu mai puţin de 257 de nave sunt blocate pe Dunăre. 

Potrivit unui comunicat al ministerului, ca urmare a situaţiei hidrologice a Dunării, pe sectorul Dunării fluviale cuprins între km 610 (Turnu Măgurele) şi km 375 (Călăraşi) se înregistrează, în prezent, adâncimi de 1,20 metri - 1,40 metri faţă de 2,50 metri adâncimea minimă de navigaţie recomandată de Comisia Dunării.

Ministerul Transportului mai menţionează că debitul Dunării la intrarea în ţară, în această perioadă, este sub 2.400 metri cubi/secundă, în condiţiile în care debitul normal este de 3.800 de metri cubi/secundă.

În cadrul şedinţei Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă de ieri, 14 septembrie, s-a decis constituirea unei celule de criză din care să facă parte specialişti ai structurilor care au competenţe în gestionarea situaţiei create.

Bani pentru înlăturarea stării de risc 

Totodată, s-a solicitat, în baza unei Hotărâri de Guvern, trei milioane de lei, sumă care să fie utilizată pentru înlăturarea stării de risc determinată de scăderea cotelor Dunării. In acest moment, un număr de 257 de nave sunt blocate pe Dunăre din cauza scăderii cotelor apelor fluviului, ceea ce constituie o “stare de risc”.

"Noi am cerut alocarea  sumei de trei milioane de lei pentru a putea să intervenim pe Dunăre. Sperăm ca va fi aprobată de Guvern. Prognozele nu sunt deloc plăcute. Dunărea va continua să scadă în următoarele zile. Acum este la nivelul anului 2008, dar în câteva zile va ajunge la nivelul anului 2003. Circulaţia se desfăşoară cu dificultate", a spus Florin Uzumtoma, directorul AFDJ Galati.

Pentru acest an, instituţia a solicitat fonduri pentru dragarea a 1,6 milioane mc, însa Ministerul Transporturilor nu a putut pune la dispoziţie decât pentru dragarea a 800.000 mc

Un nou aviz pentru navigatori

Adiministraţia Fluvială a Dunării de Jos Galaţi aduce la cunoştinţa navigatorilor ca pe Dunărea fluvială, între Km 289 si km 291, pe ruta dintre Ostrovul Fasole şi Insula Ţării, lucrează la complexul de dragaj "Argos 09", pentru asigurarea condiţiilor de navigaţie recomandate de Comisia Dunării.

Pe Dunărea fluvială, între Km 287-km 292, se interzice întâlnirea, depăşirea sau navigaţia la aceeaşi înălţime, producerea de valuri, tărărea ancorelor, lanţurilor sau parâmelor.

„Comandanţii navelor şi convoaielor vor lua toate măsurile de respectare a regulamentului de navigaţie pe Dunăre şi a recomandărilor din prezentul aviz. Nerespectarea prezentului aviz atrage după sine răspunderea administrativă, disciplinară sau penală”, se mai arată într-un aviz către navigatori.

"Nava Donaris 3, aparţinând AFDJ Galaţi, a efectuat măsurători hidrologice pentru cunoaşterea direcţiei curenţilor apei în vederea stabilirii acţiunilor pentru mobilizarea şi activarea patului albiei. Pe sectorul de Dunăre cuprins între km 610 şi km 375 asigurarea condiţiilor minime de navigaţie este în responsabilitatea părţii bulgare", menţionează Ministerul Transporturilor.

La Galaţi  se înregistra ieri o cotă de 80 cm, în timp ce la Brăila cota era de 65 cm.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite