Alarmant/Pădurile gălăţene sunt jefuite ca-n codru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zeci de  hectare de pădure au fost tăiate ilegal doar în ultimii ani
Zeci de hectare de pădure au fost tăiate ilegal doar în ultimii ani

Inspectorii silvici au înaintat procurorilor aproape 100 de sesizări penale, privind tăierea ilegală a peste 11.000 mc de lemn. Culmea, printre hoţi se numără şi proprietarii pădurilor. Aproape 30.000 de persoane deţin 15.051 de hectare de fond forestier în judeţ.

În momentul de faţă, Galaţiul ocupă unul din ultimele locuri din România în ceea ce priveşte suprafaţa împădurită, cu circa 37.000 de hectare de pădure, ceea ce reprezintă doar 8,3% din suprafaţa totală a judeţului.

Fărâmiţare excesivă

Din această suprafaţă, 15.051 de hectare au fost retrocedate micilor proprietari în baza legilor fondului funciar, fapt ce a condus la o fărâmiţare puternică a pădurilor. S-a ajuns ca acum să avem 28.608 proprietari cu suprafeţe mici de pădure, cu foarte mulţi moştenitori şi suprafeţe în indiviziune. Aceştia taie copacii haotic, fără să ţină cont de legea silvică.

„Toate suprafeţele retrocedate la Legea 18/1991 au fost tăiate ras după 1990, iar în prezent doar o parte sunt refăcute parţial, iar cele mai multe sunt compromise definitiv. Aceste suprafeţe sunt în prezent în imposibilitatea de a fi preluate în pază sau administrare, mai ales din cauza numărului excesiv de mare de proprietari sau moştenitori şi a faptului că aceştia nu au acţiuni comune în solicitări de servicii silvice", ne-a declarat Gheorghe Luca, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice Galaţi.

Proprietarii de păduri nu au înţeles nici până astăzi că nu pot tăia copacii după bunul plac, ci doar cu acordul inspectorilor silvici. Culmea, justiţia le dă apă la moară, pentru că bună parte din amenzile aplicate au fost anulate în instanţă după ce judecătorii au decis că nu îi pot amenda pe proprietari, chiar dacă au încălcat legea.

În unele cazuri, lucrurile sunt atât de grave, încât s-a ajuns la reclamaţii penale.

„În cursul anului 2008 au fost înaintate către parchetele de pe raza judeţului un număr de 26 de sesizări penale privind tăierea ilegală a unui volum de 7.167 de metri cubi cu o valoare de 1.547.388 de lei, în anul 2009 - un număr de 36 de sesizări pentru 2.471 de metri cubi cu o valoare de 315.422 de lei, iar în 2010 au fost depuse 11 denunţuri pentru 1.554 de metri cubi cu o valoare de 349.799 de lei", ne-a declarat Alexandru Lefter, inspectorul şef al Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare Focşani.

Din păcate, plângerile penale nu au ajutat prea mult, anchetele procurorilor soldându-se în multe cazuri cu amenzi administrative, ceea ce a încurajat defrişările.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite