Alarmant/Pereţii cu simboluri naziste devin o obişnuinţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şi la Galaţi, zilnic apar (şi dispar) lozinci sau simboluri naziste pe pereţi. Cele mai multe sunt puse pe seama teribilismului unor puşti.

În ultimii ani, la Galaţi au apărut numeroase inscripţii cu substrat fascist, nazist sau xenofob.

De notorietate sunt "picturile" apărute în 2008 în zona Şcolii generale Mihai Eminescu din plin centrul oraşului, unde au apărut zvastici şi "lozinci" care îndemnau la ură rasistă. "Ucideţi jidanii!" şi "Moarte ţiganilor manelari" ni s-au părut cele mai şocante, deşi şi "Heil Hitler" ni s-a părut a fi un mesaj la fel de periculos.

Locuri favorite ale neonaziştilor mai sunt pe Faleza Dunării (unde toţi pereţii sunt tapetaţi seara cu desene ciudate şi mesaje de multe ori cu subtrat rasial, xenofob, fascist sau satanist.) şi în zona complexurilor comerciale din Ţiglina I, II şi III.

În urmă cu puţină vreme un grup de "desenatori" au desenat zvastici pe monumentul ţăranilor morţi la răscoala din 1907 şi pe o serie de clădiri de pe strada Domnească. Deocamdată autorii nu au fost identificaţi, dar autorităţile cred că este vorba despre teribilişti, nu de nazişti.

Ipoteza lor pare plauzibilă, dar există destule semnale că grupările naţionaliste cu aripi extremiste au reprezentanţi şi la Galaţi. Ne referim aici în special la membri ai grupărilor "Noua dreaptă", "Gebeleizis" sau "Pumnul de fier".

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite