ALARMANT! Un bancomat nepăzit şi plin de bani aşteaptă, într-o gară pustie, să fie jefuit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bancomatul poate fi furat în timp record
Bancomatul poate fi furat în timp record

În gara din Târgu Bujor a fost amplasat un ATM , fixat cu patru piuliţe, care poate fi considerat o adevărată invitaţie pentru hoţi. După ce, în ultimii doi ani, au devenit obişnuite jafurile armate şi furturile de bancomate, într-o gară pustie din judeţul Galaţi a fost amplasat un astfel de aparat

Numai în judeţul Galaţi, pe parcursul anului 2009, au avut loc patru jafuri armate, la bănci şi la case de schimb valutar, soldate cu pagube de peste 400.000 de lei. Deocamdată, pe raza judeţului nostru, încă nu a fost furat niciun bancomat aşa cum s-a întâmplat prin alte alte părţi din ţară.
Din raţiuni greu de intuit, BCR şi-a amplasat un ATM (bancomat) în sala de aşteptare a gării din Târgu Bujor, la mai mult de 500 de metri de orice aşezare umană.


În staţia respectivă, izolată în câmp, opresc numai şase trenuri personale pe parcursul unei zile. Mai mult, după ora 20.00, în incintă rămâne un singur ceferist. Tot ce-l poate opri pe un hoţ să pătrundă în interiorul sălii de aşteptare unde se află bancomatul este o uşă veche şi putredă, din lemn, al cărui geam era spart la momentul documentării acestui articol.


Probabil că Banca Comercială Română a apelat la această soluţie, în ideea că hoţii care ar intenţiona să fure acest bancomat n-ar fi nevoiţi să folosească forţa, devenind violenţi.


Subcomisarul Ştefan Constandache, şeful Biroului Judeţean de Poliţie Transporturi Feroviare Galaţi a declarat:


„Noi le-am cerut celor de la BCR, fie să schimbe amplasamentul bancomatului, fie să îi asigure un minim de siguranţă, însă, de când purtăm corespondenţa cu ei, nu s-a schimbat absolut nimic".

Conform surselor din Poliţie, cei care au amplasat respectivul aparat nu au luat nicio măsură suplimentară pentru asigurarea acestuia. Pentru a-l lua, evident cu tot cu banii din interior, este suficient să fie desfăcute cele patru piuliţe ale şuruburilor cu care a fost fixat de pardoseală.


BCR-ul este obligat prin lege, mai exact prin art.36, aliniatul 5 din H.G. 1010 din iunie 2004 să-şi asigure ATM-ul.


„Tezaurul, seifurile, inclusiv ale distribuitoarelor automate de numerar, trebuie să aibă cel puţin clasa minimă de rezistenţă prevăzută de Standardul european SR EN 1143, nivelul de rezistenţă stabilindu-se în funcţie de valorile protejate", scrie în respectiva hotărâre de guvern.


„Vedeţi-vă de treabă!"


Ovidiu Bocăneţ, din cadrul centrului de procesare Brăila al BCR, unul dintre oamenii care s-a ocupat îndeaproape de amplasarea bancomatului, a spus că nu i se pare normal ca presa să se ocupe de acest subiect. „Cred că cei de la Poliţie pur şi simplu nu vor să se ocupe de această problemă.

Nu văd de ce un ATM ar fi subiect de presă", a spus acesta. Pe de altă parte, printr-un unui comunicat al BCR remis redacţiei noastre se spune că respectivul ATM nu este încă funcţional.


Bancomatul la care faceţi referire se află, în prezent, în probe tehnice. Abia după definitivarea testelor se va trece la punerea lui în funcţiune. În funcţie de rulajul (de sumele de bani eliberate n.n.) pe care îl va avea, se va decide menţinerea lui în actuala locaţie sau nu", a declarat Cezar Marin din cadrul departamentului de comunicare al BCR.

Jafuri nerezolvate la Galaţi

Numai în ultimul an, în Galaţi, au fost jefuite sediile a două bănci. Prima oară, în luna octombrie 2009, de la sediul agenţiei BRD din Port, trei persoane mascate cu cagule şi înarmate au plecat cu peste 100.000 de lei, în mai puţin de un minut.

O situaţie similară a fost şi în luna ianuarie a acestui an, când, un singur individ a cărui faţă era acoperită cu o cagulă a reuşit să fugă dintr-o sucursală BancPost cu peste 40.000 de lei. Nici până în ziua de astăzi, Poliţia Galaţi nu a reuşit să găsească vreun indiciu care ar ajuta la prinderea autorilor celor două jafuri.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite