Află cele mai bune recomandări ale specialiştilor pentru lucrările agricole de toamnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucrările de toamnă se desfăşoară cu dificultate Foto: Adevărul
Lucrările de toamnă se desfăşoară cu dificultate Foto: Adevărul

Recomandările se referă în principal la aspecte legate de amplasarea culturilor şi lucrările solului pentru culturile de orz şi grâu de toamnă. Acestea au fost elaborate având în vedere particularităţile vremii din perioada actuală.

Reprezentanţii Ministerului Agriculturii şi Direcţiilor de Agricultură şi Dezvoltare Rurală au elaborate un set de recomandări tehnologice privind exploatarea terenului în această toamnă, având în vedere particularităţile pedoclimatice din această perioadă.

„Condiţiile specifice acestei perioade impun unele măsuri privind amplasarea culturilor de toamnă, eliberarea şi pregătirea terenului prin metode tehnologice adaptate acestor condiţii, astfel încât semănatul culturilor să poată fi realizat în perioada optimă şi la parametri de calitate cât mai apropiaţi de cerinţele culturilor”, explică reprezentanţii DADR Galaţi.

Principalele recomandări ale specialiştilor se referă la amplasarea culturilor şi lucrărilor solului. Amplasarea grâului şi orzului de toamnă în condiţiile structurii actuale a culturilor se realizează, de regulă, după premergătoare timpurii (rapiţă, leguminoase, grâu în anul al II-lea, etc.), premergătoare mijlocii (floarea-soarelui, hibrizi timpurii de porumb, soia) şi premergătoare târzii (porumb hibrizi semitardivi şi tardivi, cartof, sfeclă de zahăr). Ca urmare a grăbirii maturităţii culturilor de primăvară (floarea-soarelui, porumb, cartof) s-a creat posibilitatea recoltării acestora cu 2-4 săptămâni mai devreme, devenind bune premergătoare pentru culturile de toamnă.

Specialiştii mai spun că în cazul continuării secetei, se pot amplasa suprafeţe mai mari de grâu după grâu, efectuându-se lucrări de pregătirea solului mai facil, în special acolo unde la recoltarea grâului s-a folosit echipamentul de tocat al paielor şi s-a efectuat imediat lucrarea de arătură la 18-20 cm sau o lucrare corespunzătoare cu cizelul, discul greu sau cu agregate complexe, care printr-o singură trecere realizează o bună mobilizare şi nivelare a solului.

Modalitatea efectuării lucrărilor de bază a solului se decide în funcţie de: conţinutul de umiditate a solului; rezerva de buruieni şi resturi vegetale; gradul de tasare a solului; panta terenului. timpul până la care putem încheia lucrarea, pentru a nu depăşi epoca optimă de semnănat.

Înlocuirea arăturii prin lucrarea cu grapa cu discuri sau alte agregate care mobilizează solul, pe suprafeţele cu premergătoarele timpurii, dar care nu au fost mobilizate prin arătură imediat după recoltare, se recomandă cu prioritate în condiţiile acestei toamne excesiv de secetoase. Este recomandat să se renunţe la folosirea plugului în condiţiile actuale.

Folosirea plugului se va face cu mult discernământ, numai acolo unde rezerva de umiditate permite acest sistem de lucru sau, în eventualitatea refacerii rezervei de umiditate la sol, prin introducerea unor cantităţi de apă în unele sisteme de irigaţii.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite