Galaţi: Afară-i vopsit căminul şi înăuntru putrezeşte mobilierul: Clădire reabilitată la standarde europene, cu mobilier deteriorat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deoarece Primăria nu mai poate cumpăra  mobilă nouă, 160 de asistaţi nu se vor putea muta în căminul proaspăt renovat.  Costul estimat al dotării necesare instituţiei sociale se ridică la 150.000 de lei, sumă pentru care aleşii locali caută sponsori 

Clădire reabilitată cu mobilier deteriorat şi foarte uzat. Este cazul căminului de bătrâni „Sf. Spiridon” de pe strada Domnească, care a intrat într-un proces de renovare şi modernizare, în octombrie 2009, cu bani obţinuţi de la Uniunea Europeană.

Din cauză că municipalitatea nu mai are voie să cumpere mobilier, bătrânii de la „Sf. Spiridon” sunt nevoiţi să locuiască în camere cu mobilier învechit. Adevărata pomană, ca pentru români, ar fi fost dacă UE ne dădea şi banii de mobilier.  

Se caută sponsori

Situaţia a fost adusă în atenţia Consiliului Local de către viceprimarul Mircea Răzvan Cristea. „Lucrările sunt aproape finalizare şi nu putem muta oamenii acolo. Mobilierul arată jalnic, nu ne putem bate joc de ei. Trebuie găsită o soluţie”.

Acelaşi lucru a fost constatat şi de consilierul Nicolae Rainea: „Trebuie să ne respectăm bătrânii. Nu am făcut nimic dacă le punem în camere aceleaşi paturi vechi”.

Adrian Subaşu, directorul Căminului „Sfântul Spiridon” speră, totuşi, ca mobilierul să fie schimbat: „Proiectul a fost în valoare de 3,5 milioane de lei şi nu a inclus şi mobilierul. Sperăm să obţinem o donaţie”.

Viceprimarul Mircea Răzvan Cristea şi Marius Stan, membru în Comisia Buget-finanţe a Consiliului Local, s-au angajat să găsească sponsori.

„Am făcut un calcul şi a reieşit că am avea nevoie de aproximativ de 150.000 de lei. Sper să-i facem rost”, a spus Marius Stan.

Standarde europene

Lucrările de reabilitare a vechiului cămin vor fi încheiate până la sfârşitul acestei luni. Clădirea a fost termoizolată, au fost montate geamuri termopan, uşi noi, mai pe scurt întreg spaţiul a fost modernizat şi igienizat. De asemenea, s-au înlocuit instalaţiile, de apă, electrică, precum şi centrala termică, iar bucătăria şi băile sunt complet refăcute

„Mai avem de montat lifurile şi câteva lambriuri. Vom termina înainte de termen. La acest proiect au lucrat 70 de muncitori. Totul este nou, cu excepţia mobilierului”, a declarat şeful de şantier Alexandru Dragomir.

Pe timpul lucrărilor, o parte din cei 161 de pensionari au fost cazaţi la Căminul Grupului Şcolar Traian, iar o parte la Centrul de urgenţă pentru Persoane fără Adăpost.

Vox: „Mobilierul arată jalnic, nu ne putem bate joc de bătrâni. Trebuie găsită o soluţie”, Mircea Răzvan Cristea, viceprimar






Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite