Galaţi: Adolescenţii gălăţeni, mai interesaţi să fure decât să înveţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din statisticile poliţiei reiese că în cursul acestui an elevii de liceu au fost mai aplecaţi spre furturi şi tâlhării decât anul trecut. Numărul total de tineri cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani care au fost cercetaţi pentru comiterea diferitor infracţiuni în primele opt luni ale acestui an se ridică la 372. 

În raport cu perioada similară din 2008, poliţiştii au constatat o creştere a numărului de minori cercetaţi (+20), precum şi o creştere a ponderii minorilor proveniţi din mediul rural în totalul celor cercetaţi (de la 25% în 2008 la 33% în 2009).

Şcolile şi liceele, pepiniere de infractori

În primele opt luni ale anului în curs, în evidenţele poliţiei au fost trecute 93 de infracţiuni cu astfel de autori, cu cinci mai multe decât anul trecut, 87 dintre acestea fiind săvârşite de 134 de elevi, majoritatea proveniţi din licee şi grupuri. Doar în 16 dintre cazuri, elevii au încălcat legea penală în incinta unităţilor de învăţământ, restul de 77 de infracţiuni fiind comise în afara şcolilor.

Campioni la furat

- În topul infracţiunilor preferate de tineri sunt cele îndreptate împotruiva patroniului, respectiv furturile şi mai puţin tâlhăriile. Poliţiştii au avut de soluţionat 53 de furturi în primele opt luni ale lui 2009, cu 12 mai mult decât valoarea înregistrată în aceeaşi perioadă din 2008. În ceea ce priveşte tâlhăriile, şapte astfel de fapte au fost constatate în perioada de referinţă, cu patru mai multe decât în 2008. Trei  dintre cele şapte tâlhării constatate au fost comise prin smulgere.

Periculoşi de mici

Nici în ceea ce priveşte infracţiunile cu violenţă, adolescenţii nu s-au dat înapoi. Pe tipuri de fapte, situaţia se prezintă astfel.
- Tentativă la omor - o infracţiune având ca autori doi elevi de liceu, comisă în afara şcolii;
- Vătămare corporală - două infracţiuni comise de trei autori elevi (unul de şcoală generală şi doi de liceu), una având loc în incinta şcolii;
- Loviri sau alte vătămări - opt infracţiuni constatate (trei în incinta şcolii şi cinci în afară), din care şapte comise de elevi ( şase autori, trei fiind elevi de liceu şi trei provenind din şcoli speciale).
- Viol - două infracţiuni constatate (una în incinta unei şcoli generale şi una în afara şcolii), ambele având autori elevi.
- Raport sexual cu o minoră -  o infracţiune comisă în afara şcolii de un autor - elev de liceu, victima având acelaşi statut.

„Mulţi dintre minorii implicaţi în comiterea de diverse infracţiuni, deşi sunt înscrişi într-o formă de învăţământ, practic au o rată extrem de ridicată de absenteism, fiind chiar în situaţie de abandon şcolar” a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi, scms. Cristina Tatulici.

Cauze şi factori favorizanţi ai delincvenţei juvenile:

- deficienţe în educaţia primară a copiilor;
- condiţiile socio-economice precare în care mulţi dintre elevi trăiesc şi care generează promiscuitate şi alterarea sistemului de valori;
- ineficienţa regulamentului de ordine interioară al unităţilor de învăţământ;
- în multe cazuri, rolul cadrelor didactice se rezumă la transmiterea de informaţii, fiind neglijată latura formativă;
- lipsa de cooperare între corpul profesoral – familie – factori de decizie la nivel local;
- „ascunderea” primelor tendinţe deviante ale elevilor, sub pretextul păstrării prestigiului unităţii şcolare;
- lipsa alternativelor constructive de petrecere a timpului liber corelată cu rolul extrem de important pe care anturajul îl are în adoptarea de către adolescent a unor comportamente deviante;
- „inflaţia” de violenţă care, sub diverse forme, este prezentă în toate segmentele vieţii cotidiene (este vorba în principal de violenţa televizată, studiile demonstrând că expunerea pe termen lung la scene agresive contribuie la o desensibilizare a individului, care ajunge să se familiarizeze cu violenţa şi chiar să dobândească un „repertoriu de soluţii violente” pregătite pentru a fi folosite în cazul unor conflicte).

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite