Adina Lazăr interpretează şase genuri muzicale şi piese de teatru
0Solista de operetă a jucat în numeroase spectacole şi a interpretat zeci de roluri în sute de reprezentaţii susţinute pe scena Teatrului Muzical.
Copil fiind, era o timidă şi nu se vedea niciodată urcând pe scenă.Trecerea timpului a schimbat însă acest lucru. Pentru că Liceul de Artă a fost desfiinţat în perioada de dinainte de 89”, Adina Lazăr a urmat Liceul Sanitar, dar nu s-a regăsit în domeniul medical.
Şi-a împlinit visul după ce a fost admisă la Şcoala de Arte, secţia Canto-Muzică uşoară, iar apoi a urmat cursurile Facultăţii de Musical din Bucureşti. „M-am bucurat foarte tare pentru că iubeam actoria, dansul şi îmi doream o pregătire complexă ca artist”, ne-a mărturisit artista.
A avut profesori cunoscuţi, printre aceştia numărându-se Valy Niculescu, cunoscuta stea a operetei româneşti, cu care a studiat canto şi care a descoperit veleităţile Adinei Lazăr pentru canto clasic şi actorul Florin Tănase, de la Teatrul „Constantin Tănase”. Nu pot fi omişi Adriana Piteşteanu (actorie), Malou Josef (dans), Silviu Stănculescu(dicţie),Margareta Pogonat(arta filmului).
Solistă şi actriţă
În facultate, a colaborat cu Radio România şi a participat la emisiuni de divertisment, jucând în scenete de Tudor Muşatescu şi în emisiuni muzicale interpretând muzică uşoară şi musical. Cunoscutul compozitor Laurenţiu Profeta i-a încredinţat o melodie în primă audiţie, o piesă de dragoste, de inspiraţie folclorică, difuzată în emisiuni muzicale.
S-a stabilit la Galaţi după ce a câştigat concursul organizat de Teatrul Muzical pentru un post de actriţă. „Nu regret alegerea pe care am făcut-o pentru că la teatrul din Galaţi am desfăşurat o activitate intensă, am jucat foarte multe roluri, în sute de reprezentaţii”, ne declară Adina Lazăr.
În 13 ani de activitate ca solistă de operetă şi actriţă, a jucat în 25 de titluri de spectacole. Solista a dovedit de-a lungul timpului o flexibilitate deosebită şi o uşurinţă în a aborda genuri muzicale diferite, de la muzică uşoară, la musical, canţonete, lieduri, operete şi operă.
De la revistă, la comede muzicală
Adina Lazăr a jucat în spectacole de revistă şi comedii muzicale, precum „Săracu’ Gică”, „Firfirică”, dar şi în spectacole pentru copii, ca „Alba-ca-Zăpada”, musical scris de Dumitru Lupu, „Micuţa Dorothy”, scris de Marius Ţeicu, în regia lui Nicolae Ciubuc.
Artista s-a consacrat ca o soprană de coloratură, care interpretează rolurile de subretă în operete precum Stazi, în „Silvia” de Kalman, Vallenciene în „Văduva veselă” de Franz Lehar, Adela în „Liliacul” de J. Strauss, Mi în „Ţara Surâsului” de Fr. Lehar.
A făcut încă o dată dovada talentului său în musicalul „Bal la Savoy” de P. Abraham, unde joacă rolul unei dansatoare şi compozitoare de jazz, spectacol care a avut premiera în stagiunea trecută.
Ce îi place
Îmi place viaţa şi, ca să înţelegeţi mai bine ce vreau să spun, mi-aş permite să-l citez pe Friedrich Nietzsche care afirma:”Viaţa înseamnă a transforma constant în lumină şi în flacără tot ceea ce suntem şi tot ce întâlnim.”
Ce nu îi place
Nu îmi plac oamenii lipsiţi de scrupule. Urăsc incompetenţa, nu îmi plac cei neavizaţi în domeniul în care lucrează, care mai sunt şi aroganţi pe deasupra. Nu-mi plac oamenii veşnic posomorâţi, care nu găsesc în ei resursele de a se bucura de viaţă. E adevărat că în viaţă apar probleme, necazuri,dar important este să ştim să trecem peste ele şi să ne păstram optimismul.
Întrebări şi răspunsuri
De ce aţi ales scena?
De mic copil mi-am dorit să devin cântăreaţă de muzică uşoară. Cântam prin casă şi mă auzeau vecinii. Cântam melodiile Angelei Similea. Era idolul meu şi aveam toate albumele ei. O admiram pentru tot ce însemna ca artistă atât din punct de vedere vocal, cât şi ca sensibilitate şi prezenţă scenică.
Care este cea mai mare realizare profesională a dumneavoastră ?
Anul acesta am realizat un One women show, cu scenariu şi regie proprii, intitulat „Viaţa, un cabaret?”. Spectacolul reprezintă o împletire între text, cântec şi dans. L-am prezentat pe scena Teatrului Muzical şi pe scena Ateneului Român. Consider că este cea mai mare realizare profesională de până acum.