Accidentele de muncă şi bolile profesionale au costat 500.000 de lei. Damen are cei mai mulţi bolnavi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea mai mare sumă acordată pentru un angajat gălăţean cu o boală profesională a fost de 11.000 de lei. Cele mai multe boli profesionale au fost înregistrate în rândurile angajaţilor de la Şantierul Naval Damen Galaţi, cea mai „dăunătoare" meserie fiind cea de sudor electric.

Conform Casei Judeţene de Pensii, pentru accidentele şi bolile profesionale înregistrate anul trecut în Galaţi s-a acordat suma de 500.000 de lei, angajaţilor care au făcut solicitări pe drepturi de asigurări.

52.888 de lei au reprezentat despăgubiri în caz de deces, 97.974,73 lei au constituit cheltuielile cu servicii medicale, compensaţiile pentru atingerea integrităţii au fost de 19.348 lei, iar cheltuielile cu servicii medicale plătite către alte case de pensii din ţară au fost de 11.021,84 lei.

De asemenea, cheltuielile cu concediile medicale, suportate din a patra zi de incapacitate temporară, au fost în valoare de 309.281 lei, iar 19.932 de lei au mers către angajatori cu titlu de diferenţă la indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă şi boli profesionale.

Damenul are cei mai mulţi bolnavi

Cele mai multe boli profesionale au fost înregistrate în rândurile angajaţilor de la Şantierul Naval Damen Galaţi, cea mai „dăunătoare" meserie fiind cea de sudor electric.

„Unii navaliştii sunt nevoiţi să muncească în aer liber fiind astfel expuşi la boli precum artroza (suferinţă a articulaţiilor). Tot în Damen, muncitorii pot pleca acasă cu fibroză pulmonară (prin expunerea la gaze de sudură) şi sideroză (afecţiune pulmonară cauzată de inhalarea pulberilor rezultate după prelucrarea metalelor)", a declarat directorul DSP, Valentin Boldea.

Aceleaşi afecţiuni, alături de altele specifice siderurgiei, se întâlnesc şi la combinatul ArcelorMittal Galaţi. Spre exemplu, din cauza efortului fizic la care sunt supuşi, mulţi siderurgişti suferă de discopatie lombară, spondilodiscartroză, lombosacralgie (dureri la coloana vertebrală).Angajaţii care au muncit la Uzina Cocso Chimică s-au ales cu ciroză sau astm, afecţiuni generate de înhalarea gudronului.

Nici liber profesioniştii nu scapă de boli, chiar dacă sunt proprii lor şefi. Astfel, anul acesta, trei muzicienii, dintre care doi violonişti, s-au îmbolnăvit de sindromul de canal carpian (probleme cu articulaţia mâinii, n.r.). Cu această afecţiune nu mai pot cânta la instrumente şi ca atare nu mai pot să-şi câştige existenţa.

11 morţi la locul de muncă

Anul trecut s-au înregistrat 117 accidente de muncă, dintre care 102 s-au soldat cu incapacitatea temporară de muncă, 11 cu decese şi alte patru cu invalidate. Cele mai multe accidente s-au produs pe platforma Şantierului Naval Damen (17,7% dintre acestea) şi la ArcelorMittal (10% dintre accidente).


Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite