Abuziv: Profesorii gălăţeni, jecmăniţi de directorii şcolilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce li s-au refuzat majorările salariale de 37%, dascălii sunt obligaţi să le restituie şi pe cele deja acordate. Sindicaliştii spun că se încalcă legislaţia în vigoare şi au pregătit documentele pentru acţionarea în instanţă a directorilor şcolilor.

Un nou scandal legat de salarizarea profesorilor stă să izbucnească în şcolile din Galaţi. Directorii acestora au cerut contabililor să le reţină dascălilor, din salariile pe luna mai, sumele încasate în ianuarie şi februarie cu titlu de majorări salariale prevăzute de Legea 221/2008.

Unii au ales să le reţină în două rate, dar au fost şi directori care au acceptat până la şase tranşe. Şi mai grav este că le-au reţinut salariaţilor aceste sume fără să-i informeze şi fără să le ceară acordul, aşa cum prevede Codul Muncii.

Furtună în sindicat!

Liderii de sindicat au sărit ca arşi la aflarea acestei veşti. „Nu se poate, este o ilegalitate. Şcolile au plătit aceste sume în urma unor decizii ale instanţelor judecătoreşti. A anula peste noapte aceste decizii, mie mi se pare o ilegalitate, dar acum, să le reţii şi banii pe care i-ai dat perfect legal, este deja abuz în serviciu. Îi vom da în judecată pe aceşti directori", spune preşedintele Sindicatului Învăţământului Preuniversitar Galaţi, Valeriu Diculescu.

Cel mai recent caz este cel al Şcolii Gimnaziale nr. 3 din Galaţi, la care 35 de profesori s-au trezit cu salarii mai mici, în luna mai.

„Pe fluturaşul de salariu m-am trezit cu un «minus» în dreptul căruia scria «reţineri legea 221/2088». Nu am fost informată, nu ştiu de ce ne-a oprit, nu ştim cât ne-a oprit. Se vehiculează tot felul de zvonuri, că ni se vor opri sumele datorate în şase rate. Noi suntem hotărâţi să-l acţionăm în judecată pe domnul director", spune liderul de sindicat din Şcoala numărul 3, Mioara Creţu.

Directorul şcolii, Iuliu Tudorache, vizibil deranjat pentru că l-am contactat în această problemă, a încercat mai întâi să ne trimită „la plimbare". „Sunt în maşină, nu vă aud, reveniţi peste câteva ore. Am treabă", ne-a spus sec directorul. După câteva momente, a decis totuşi să ne răspundă la întrebări. Atât cât a ştiut să ne răspundă, pentru că se pare că nu ştia mare lucru.

„Există o lege pe care noi trebuie s-o respectăm", ne-a spus Iuliu Tudorache. Apoi a revenit şi a precizat: „Este la ordinul ministrului. Care ordin? Nu ştiu, că sunt atâtea ordine, de unde să le ştiu pe toate pe de rost", s-a răstit directorul.

În final, interlocutorul nostru a adoptat tactica celui depăşit de situaţie: „Alo, alo, nu vă mai aud..."!

De altfel, imaginea acestuia nu este deloc bună în rândul colegilor de cancelarie. Numit pe criterii politice în funcţia de director, Iuliu Tudorache a venit, în urmă cu şase luni, de la Şcoala 24, cu toate că nu avea catedră la Şcoala 3.

Preşedintele Sindicatului Învăţământului Preuniversitar Galaţi spune că directorii de şcoli ar fi putut să obţină aceşti bani de la profesori dându-i în judecată. „Doar cu o decizie definitivă şi irevocabilă pot să le ia dascălilor banii înapoi, nu aşa cum vor ei", a mai spus Diculescu.

Traseul majorărilor salariale

În ultimele luni Tribunalul a dat câştig de cauză Sindicatului Învăţământului Preuniversitar. Sentinţele au fost atacate cu recurs, dar pierdute de cele mai multe ori. Ca urmare, sentinţele au rămas definitive şi irevocabile. SIP a cerut punerea lor în aplicare, dar cele mai multe şcoli le-au pus doar timp de două luni (ianuarie şi februarie). Apoi, fără nicio explicaţie a sistat plata majorărilor salariale. Sindicatele spun că aceasta este o infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare între 3-6 luni sau cu amendă penală.

O familie întreagă la Finanţele din Brăila. Vezi aici averile de care dispune un neam instalat în instituţia care reprezintă Statul

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite