Absurd/Un parc eolian ce urma să fie realizat în judeţul Galaţi a fost blocat de taxele uriaşe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O singură turbină ce ar urma să fie instalată de investitorii danezi produce două megawaţi pe oră
O singură turbină ce ar urma să fie instalată de investitorii danezi produce două megawaţi pe oră

Investiţia din comuna Smulţi ar putea asigura energie electrică ieftină pentru mai multe localităţi. Oameni de afaceri din Danemarca au rămas sideraţi la auzul veştii că trebuie să plătească circa 9.500 de euro pentru scoaterea din circuitul agricol a unui hectar de teren.

Facilităţile pe care le asigură statul pentru punerea în practică a unor investiţii cu fonduri europene, în special în pentru producerea de „energie verde", se dovedesc a fi doar vorbe în vânt.

Parcurile eoliene de la Galaţi ar putea produce cât două unităţi de la Cernavodă, însă investiţiile se împiedică în birocraţie

Mai mulţi investitori din Danemarca, care doresc realizarea unui parc eolian în zona comunei gălăţene Smulţi, au fost scandalizaţi aflând că Statul le pretinde o taxă exagerat de mare doar pentru a scoate terenul din circuitul agricol, o operaţiune pur birocratică, care implică doar redactarea câtorva documente.

"Parcurile eoliene nu sunt scutite de plata taxelor. Conform Ordinului 798/2005 al Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Ministerului Agriculturii, trebuie să se depună mai întâi o documentaţie pentru stabilirea claselor de calitate a terenului. Pentru terenurile din categoria a III-a se plăteşte o taxă de 3,81 de lei pe metru pătrat, iar pentru cele din categoria a IV-a, se achită o taxă de 3,18 lei pe metru pătrat", ne-a declarat Gabriel Boboc, directorul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Galaţi.

Blocaj, din start

Spezele pretinse investitorilor ecologişti sunt însă şi mai mari. La taxele amintite se adaugă şi un aviz de irigaţii, dacă terenul este amenajat pentru irigaţii precum şi un aviz pedologic pentru stabilirea clasei de calitate a terenului.

Cum doar taxa pentru scoaterea unui hectar din circuitul agricol ajunge la 38.100 de lei, adică în jur de 9.500 de euro, investitorii danezi au făcut un pas înapoi.

"Eu deţin opt hectare în comuna Smulţi, pe care urmează să le concesionez pentru o perioadă de 40 de ani investitorilor din Danemarca. Este scandalos să afli că te costă peste 9.000 de euro ca să scoţi un hectar din circuitul agricol. Hai 2.000, 3.000 de lei, dar nu suma asta. Le-am spus danezilor şi a rămas că se mai gândesc ce să facă", ne-a declarat Costică Barbu (59 de ani).

Planuri mari, zădărnicite

Investitorii aveau de gând să preia încă 16 hectare în vecinătatea aceleiaşi comune, de la alte două persoane, pentru a realiza un mare parc eolian.

Danezii au făcut măsurători, în urma cărora au constatat că în zonă viteza vântului este de aproximativ 6,8 metri pe secundă. Oamenii de afaceri din Danemarca plănuiau să instaleze cel puţin câteva zeci de turbine, iar energia eoliană produsă urma să asigure energia electrică pentru comunele gălăţene Smulţi, Drăguşeni şi Vârlezi, la un preţ mult mai mic.

De asemenea, mai există şi varianta ca energia electrică produsă astfel să fie transferată în Sistemul energetic naţional şi exportată. Danezii s-au oferit chiar şi să cumpere staţii de transformare pentru preluarea energiei, întrucât în zonă nu sunt decât linii de medie tensiune.În condiţiile actuale, investitorii trebuie să analizeze dacă se mai merită să realizeze un parc eolian în România.

Energie de trei ori mai ieftină

Cei mai câştigaţi de realizarea parcurilor eoliene sunt consumatorii, care pot avea energie la un preţ de cel puţin trei ori mai mic decât cea pe bază de fosili. Nu mai amintim de faptul că autorităţile locale pot încasa din taxe şi impozite aproximativ 50.000 - 100.000 euro pe an de la proprietarii unui astfel de parc.

„Puterea instalată, obţinută ecologic actualmente în România, este de 7.000 de megawaţi. Numai parcurile eoliene preconizate a fi construite la Galaţi ar produce cât două unităţi de la Cernavodă, astfel spus în jur de 1.400 megawaţi", a explicat Petre Lificiu, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite