Aberant: 1.000 euro pe metrul pătrat de toaletă în fundul curţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La şcoala din Hanu Conachi, WC-ul a costat cât o casă: aproape un miliard de lei vechi (aprox. 25.000 de euro). Este vorba despre o platformă betonată şi câteva cutii de gresie şi faianţă, dar pentru care şcoala s-a acoperit cu documente.

Fără apă curentă, fără tâmplărie adecvată, fără căldură, fără fundaţie. Doar o platformă întinsă pe aproximativ 25 de metri pătraţi, patru pereţi exteriori, şase cabine - trei pentru băieţi, trei pentru fete - o chiuvetă la care numai întâmplător curge apa şi WC-uri turceşti!

image

Aşa arată super-investiţia făcută la sugestia Inspectoratului Şcolar Galaţi, din fondurile Ministerului Educaţiei, finalizată la începutul anului 2007 la şcoala din satul Hanu Conachi, comuna Fundeni.

CITESTE SI:

Scandal la Liceul “Gheorghe Asachi” din Galaţi: directorul a îngrădit accesul unui vicepreşedinte de sindicat

Investiţii fără sens în judeţul Galaţi: O şcoală proaspăt renovată va fi închisă din lipsă de elevi

Ruşine: Achiziţii publice cu sume exorbitante/Un litru de apă în caz de urgenţă costă cât o bere

La preţ de vilă

Lucrările au durat aproape şase luni şi au costat bugetul Ministerului Educaţiei aproape un miliard de lei vechi. Un calcul simplu arată că metrul pătrat de WC a costat peste 1.000 de euro, adică foarte aproape - dacă nu cumva mai mare decât preţul unui metru pătrat de vilă!

Chiar dacă nu era director la vremea respectivă, Vasile Bogdan ştie foarte bine ce s-a întâmplat.

„Este clar că aici avem o problemă de proiectare. Nu noi, şcoala, ne-am ocupat de acest proiect, ci Inspectoratul Şcolar, prin intermediul unui inginer de la Serviciul de Investiţii. Clar este că s-au cam risipit banii aiurea", spune directorul Şcolii Gimnaziale din Hanu Conachi.

image

Contraste frapante!

Şi ca o dovadă că omul nu vorbeşte prostii, ne-a dus la şcoala din celalalt sat al comunei - Fundeni. Acolo s-a construit în acelaşi timp un grup sanitar în interiorul şcolii.

„Acesta a costat puţin peste 1,6 miliarde de lei vechi (cca. 40.000 de euro), dar vreau să vă spun că arată cu totul altfel. Nouă cabine, spălătoare cu apă curentă, centrală termică, calorifere, gresie, faianţă peste tot, instalaţie electrică refăcută complet, ce mai, este totul modern. Aici a contribuit şi Primăria cu ceva bani", spune contabila Centrului Financiar de la Fundeni.

La Fundeni a lucrat firma SC Select SRL, iar la Hanu Conachi constructorul a fost SC Comtiem SRL, ambele din Galaţi. Legal, şcoala şi Inspectoratul Şcolar s-au acoperit cu toate documentele necesare, astfel încât nu pot fi acuzate nimic.

Ceea ce s-a întâmplat la Fundeni poate fi pus şi pe seama hibelor din Legea 34/2007 privind achiziţiile publice, în sensul că nu întotdeauna cele mai ieftine oferte sunt şi cele mai viabile.

Actuala conducere a Inspectoratului Şcolar Galaţi admite şi ea că în vechea legislatură s-au făcut investiţii masive în învăţământ fără a fi însă verificate la recepţia finală. Şi că achiziţiile publice au fost de multe ori dubioase.

Lucrări suspecte

Mai mult, se fac trimitere la „porcării" şi „lucrări de mântuială". „Dacă se uitau mai bine pe proiecte vedeau ce porcării urmează să se facă şi eventual blocau investiţiile sau relua licitaţiile. Din păcate, valul investiţiilor a fost mare şi în multe locuri s-au făcut lucrări de mântuială", spune inspectorul general adjunct de la ISJ Galaţi, Onuţ Atanasiu.

image

Investiţii problemă

Investiţiile fără cap par să fi devenit o modă. În ultimii ani, în judeţul Galaţi au fost investite nu mai puţin de 8,5 milioane de lei în şcoli care vor fi închise din cauză că nu mai au elevi.

Marea problemă este că pe lângă aceşti bani s-au mai cheltuit şi 6,5 milioane de lei pe studii de fezabilitate pentru proiecte care până la urmă nu s-au mai realizat.

Între anii 2004-2008, judeţul Galaţi a fost unul dintre judeţele fruntaşe ale ţării în ceea ce priveşte investiţiile cu bani de la Guvern. Multe dintre ele nu au fost însă atent supravegheate de către contractant şi s-a ajuns la contraste de genul celui de la Fundeni.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite