A scăzut considerabil numărul muncitorilor la negru din agricultură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
 Agricultura este domeniul cu cei mai mulţi zilieri Foto: Adevărul
Agricultura este domeniul cu cei mai mulţi zilieri Foto: Adevărul

Odată cu intrarea în vigoare a Legii Zilierilor, muncitorii la negru din agricultură s-au transformat în zilieri cu acte în regulă. Numărul amenzilor date de ITM pentru astfel de activităţi a scăzut considerabil în ultimele luni.

Legena nr. 52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri a făcut ordine în agricultura gălăţeană. Inspectorii ITM Galaţi se aşteptau să dea la fel de multe amenzi ca în aceeaşi perioadă a anului trecut pentru cazurile de muncă la negru, însă situaţia stă cu totul altfel acum.

Angajatorii sau beneficiarii, aşa cum sunt denumiţi în cadrul legii, s-au conformat noilor reguli şi au înfiinţat acele Registre de evidenţă a zilierilor, care reprezintă una dintre obligaţiile acestora.

„Au mai fost găsiţi muncitori la negru în agricultură, dar mai puţini. Asta de când a apărut o nouă lege care clarifică situaţia zilierilor”, spune Ionel Petrea, inspectorul şef al ITM Galaţi.

În schimb, nu aceleaşi rezultate au avut controalele făcute de inspectori în alte domenii de activitate. „De la începutul anului şi până acum au fost depistate 420 de persoane care munceau la negru în Galaţi. Atât în judeţ cât şi în municipiu. Aceste persoane munceau pentru 232 de agenţi economici. Domenii în care activau muncitorii la negru sunt diversificate, de la construcţii, comerţ şi până la prestări servicii”, a mai spus Ionel Petrea.

Persoanele juridice care au fost identificate că au angajaţi la negru au fost amendate sume cuprinse între 10.000 şi 20.000 de lei. În acelaşi timp, angajaţii la negru depistaţi au fost şi ei sancţionaţi cu amenzi între 500 şi 1.000 de lei. Controalele au fost făcute de către ITM, în colaborare cu poliţia, jandarmeria şi Garda Financiară.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite