A intrat in vigoare contractul preferenţial dintre Hidroelectrica şi ArcelorMittal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hidroelectrica va primi 53 de milioane de euro de la ArcelorMittal Galaţi pentru energia livrată timp de un an.

Combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi a contractat prin licitaţie publică o cantitate de electricitate de 1,75 TWh de la compania Hidroelectrica, cel mai mare producător de electricitate din ţară, pentru o perioadă de un an, la un preţ de 130 lei/MWh, potrivit OPCOM.

Perioada de valabilitate a contractului (şi totodată de livrare a energiei) este între 7 ianuarie 2011 şi 6 ianuarie 2012. Tranzacţia cantităţii de 1.752.000 MWh (1,75 TWh) a avut loc miercuri, pe "Piaţa Centralizată a Contractelor Bilaterale pentru energie electrică atribuite prin licitaţie publică", potrivit raportului publicat pe site-ul OPCOM (Operatorul Pieţei de energie electrică din România).

Hidroelectrica urmează să primească astfel 227,7 milioane lei (aproximativ 53 milioane euro) pentru întreaga cantitate de energie pe care o va livra combinatului ArcelorMittal Galaţi.

Cu 45% mai mult decât costul de producţie

Compania Hidroelectrica, care a fost de altfel singurul ofertant la această licitaţie, va primi cu circa 45% în plus pentru un MWh faţă de costul de producţie, care este de aproape 90 de lei/MWh.

ArcelorMittal Galaţi publicase pe site-ul OPCOM, pe 22 decembrie, intenţia de cumpărare de electricitate, prin care anunţa că oferă un preţ maxim de 130 de lei/MWh.

Altfel, Hidroelectrica a prelungit recent contractul pentru livrare energie către producătorul de aluminiu Alro Slatina, până în 2018, la un preţ de 98 de lei/MWh. Alro, care este o subsidiară a Vimetco NV (companie globală de aluminiu primar şi procesat, integrată pe verticală şi controlată de magnatul rus Vitali Machitsk), este cel mai mare consumator de electricitate din România, cu aproape 3 TWh pe an.

Cifră de afaceri de 2,42 de miliarde de lei

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie electrică şi servicii tehnologice de sistem din România.

Producătorul de electricitate a avut în 2009 o cifră de afaceri netă de 2,42 miliarde lei. Compania este deţinută de statul român, prin Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri şi are peste 5.000 de angajaţi.

Hidroelectrica a acoperit anul trecut 27% din producţia de energie electrică a ţării şi foloseşte sursele regenerabile. Compania administrează 326 centrale hidroelectrice şi staţii de pompare, ce însumează o putere instalată de peste 6.300 MW.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite