ALARMANT / Pirateria din transporturi îi lasă flămânzi pe transportatorii autorizaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autostopiştii plătesc mult mai puţin la "ia-mă nene". Foto: Bogdan Dimofte
Autostopiştii plătesc mult mai puţin la "ia-mă nene". Foto: Bogdan Dimofte

Zeci, chiar sute de taximetrişti-fantomă le fură aproape zilnic clienţii transportatorilor licenţiaţi. Plătitorii de taxe care rămân fără pasageri cer Poliţiei rutiere să-i sancţioneze pe piraţii şoselelor.

După criza economică şi financiară care a afectat serios afacerea transportului de persoane, acum pirateria ar putea da lovitura de graţie acestui sector de activitate.

Potrivit spuselor celor de la Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), în Galaţi, sunt sute de personaje care se dau drept transportatori şi îşi oferă serviciile la tarife tentante. Pasagerii nu ştiu însă că acceptându-le îşi pun în pericol viaţa.

Pentru transportatori, asta înseamnă furt de clienţi, ceea ce duce la diminuarea încasărilor, imposibilitatea plăţii dărilor către stat şi, în final, la faliment.

„Piraţii nu dau bilete de călătorie, facturi sau bonuri fiscale, nu asigură condiţii adecvate de confort, nu plătesc impozite la stat şi trăiesc bine pe seama neştiinţei oamenilor, dar şi pe seama neimplicării statului", afirmă preşedintele COTAR Galaţi, Silviu Cârlan.

Mai ieftin la „ia-mă nene"!

Pe traseul Galaţi - Vânători, există informaţii clare că şase autoturisme fură zilnic clienţii microbuzelor care au licenţe pentru traseele respective. Şoferii acestor maşini îi ademenesc pe clienţi cu preţuri mult mai mici decât cele practicate de transportatorii autorizaţi.

Ne-am convins că aşa este la ieşirea din Galaţi spre Tecuci. În parcarea de la benzinărie, şoferii de maxi-taxi privesc neputiincioşi cum câţiva proprietari de autoturisme „încarcă" clienţii, la o distanţă de nici 20 de metri.

„Cel puţin 10 maşini am văzut eu până acum. Sunt şi Dacii vechi, dar am văzut printre ele şi un Opel Astra Caravan, cu numărul GL-07-GRT, dar şi un Logan verde, cu geamuri fumurii. Suntem foarte supăraţi, am cerut ajutorul Poliţiei, dar nu a făcut nimic", spune Valentin Costea, unul dintre şoferii care aşteptau de minute bune să-şi completeze locurile din microbuz pentru o cursă spre Tecuci.

În aceste condiţii, COTAR solicită emiterea unei Hotărâri de Guvern care să extindă prevederile legii 218/2009, cu privire la sancţionarea persoanelor care eefectuează transporturi fără documente legale.

„Vrem ca Poliţia rutieră să reţină plăcuţele de înmatriculare şi să le aplice amenzi usturătoare celor care ne fură clienţii", spune vicepreşedintele COTAR, Dinu Cojocaru.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite