AKIKAI, samuraii din Tecuci, care au uimit o lume întreagă. Află aici povestea lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lumea a auzit de ei la „Românii au talent". Află ce se ascunde sub spectaculoasele demonstraţii. O zi de antrenament la clubul tecucean AKIKAI înseamnă în primul rând o zi cu enorm de multă muncă.

Unul dintre secretele cu care antrenorul şi mentorul trupei Akikai - Vasile Volanschi (43 ani) - reuşeşte să-i ţină „în priză" pe membrii trupei este aşa-zisa tehnică de supravieţuire în natură.

Legătura dintre club şi elevi nu se încheie odată cu terminarea antrenamentului. Ca şi instructor al acestor elevi am încercat, în cei 23 de ani de practică, să le impun o disciplină fizică, psihică, dar şi morală deosebită. Organizez în fiecare an deplasări la mare şi la munte, sub forma unor supravieţuiri în natură. E ca şi cum te-ar prinde un cutremur, fără nimic pregătit", spune Vasile Volanschi.

Tehnici de supravieţuire

Vorbim despre experienţe în care elevii pleacă de acasă doar cu hainele de pe ei şi în care sunt testaţi fizic şi psihic de către natură şi capriciile vremii. Forţaţi să-şi procure singuri hrană din natură, tinerii învaţă să se descurce singuri şi acumulează pe parcursul celor câteva zile tehnici de supravieţuire necesare dezvoltării lor ca şi oameni.

Ciprian Gheorghiu, zis şi „câine rău", este unul dintre cei care a participat de-a lungul timpului la astfel de „şedinţe tehnice".

Am stat cinci zile fără sac de dormit, cuţit sau mâncare. Am pescuit împreună cu ceilalţi colegi de-ai mei şi am împărţit totul. Am ajuns chiar să fugărim un câine care avea în gură un cârnat pentru că eram rupţi de foame", îşi aminteşte Ciprian.

Antrenorul organizează de câteva ori pe an stagii si examene, unde îşi testează elevii psihologic, fizic, teoretic, tehnic si practic. „Mă asigur astfel, ca în momentul în care vor avea nevoie de cunoştinţele pe care le dau, să se poată folosi de ele. Îi pun în situaţii în care să ştie să folosească elemente de autoapărare pentru a se proteja pe ei şi cei apropiaţi", mai spune Vasile Volanschi.

Ţinând cont de faptul că practicanţii de Arte Marţiale au un mod de viaţă diferit de al celorlalţi oameni - nu fumează, nu beau alcool, nu folosesc limbaj vulgar - o dată cu trecerea anilor s-au legat relaţii de amiciţie, prietenie. În câteva cazuri s-a lăsat chiar cu căsătorii.

Având în vedere faptul că trupa este specializată pe Arte Marţiale demonstrative, partea de „show" le este caracteristică. Spun că au ajuns la «Românii au talent» pentru a populariza Artele Marţiale, marginalizate acum de interesul spre fotbal şi mondenul din sport.

M-am săturat ca fotbalul şi oamenii din acest sport să deţină 99% din spaţiul ştirilor sportive. N-am nimic cu acest sport, chiar sunt şi eu un susţinător la echipei naţionale, dar trebuie să mai vedem ştiri şi despre alte sporturi. Avem performanţe în Arte Marţiale, dar nimeni nu ne bagă în seamă pentru că nu umblăm prin cluburi cu bombe sexy", spune ironic Vasile Volanschi.

Istoria clubului Akikai

Clubul sportiv Akikai a luat naştere în anul 1987 în localitatea gălăţeană Tecuci. Numele lui este inspirat din limba japoneză şi înseamnă Asociaţia Toamnei (AKI-Toamna, KAI-Asociaţie, Şcoală), după anotimpul în care s-a născut fondatorul ei, Sempai Iku Volanschi, deţinătorul centurii neagre, trei dan.

În cei 24 de ani de existenţă, Akikai a avut diverse forme de organizare, de la şcoală la S.R.L, ajungând în anul 2006 să poarte numele de Club Sportiv Akikai.


Indiferent de denumirea sa şi în ciuda tuturor greutăţilor prin care a trecut ,mentorul Akikai a menţinut aceeaşi tactică de predare a Artelor Marţiale: rigoare, psihic de fier şi multă muncă!

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite