70.000 de gălăţeni sunt abandonaţi în frig o lună în aşteptarea subvenţiei pentru căldură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gălăţenii cu venituri modeste trebuie să tremure de frig o lună în aşteptatea subvenţiei pentru încălzire promisă de la Guvern.Frigul din locuinţe e tot mai greu de suportat de persoanele cu venituri mici din judeţ, care vor petrece şi luna ianuarie sub plăpumi.

Situaţia economică extrem de grea a împins pe mulţi gălăţeni să ceară, iarna aceasta, ajutor pentru încălzirea locuinţelor. Până la această dată, un număr de 68.267 de persoane nevoiaşe cu venituri de până la 615 de lei pe membru de familie au depus cereri pentru încălzirea cu lemne, cărbuni şi combustibili petrolieri.


Deşi solicitanţii trebuiau să primească prima tranşă la începutul lunii decembrie, autorităţile au anunţat că banii vor ajunge, cel mai probabil, la sfârşitul lunii ianuarie.


Lemne şi cărbuni, pe datorie
Pentru a nu îngheţa de frig în case, beneficiarii acestor ajutoare au fost nevoiţi să facă niscaiva economii pentru a cumpăra lemne de încălzit. Alţii s-au îndatorat sau chiar au renunţat la masa de Sărbători.


Virgil Traian, un bărbat de 56 de ani din Galaţi, spune că aşteaptă de o lună ajutorul de la Guvern.


„Încă din luna noiembrie am depus dosarul prin care solicitam ajutor de încălzire. Din păcate, nu am primit niciun ban până acum. Cum luna aceasta a fost foarte frig, am fost nevoiţi să renunţăm la alte cheltuieli. Am salariul minim pe economie şi am de întreţinut trei copii. E foarte greu. Ajutorul pentru lemne ar fi fost binevenit în această perioadă", ne-a spus gălăţeanul.


Fonduri insuficiente
Directorul Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale Galaţi, Niculina Olimpia Ralea, ne-a declarat că deşi a trimis la centru fundamentarea bugetară, nu a primit încă niciun răspuns. Prin urmare, sunt şanse zero ca cei 68.267 de gălăţeni să încaseze ajutoarele de încălzire la începutul lui ianuarie.

Pe baza situaţiei centralizatoare, am solicitat Agenţiei Naţionale pentru Prestaţii Sociale necesarul de credite bugetare în vederea plăţii ajutorului pentru încălzirea locuinţei. Este vorba de suma de 2.557.288 de lei. Am fost anunţaţi că banii vor veni cu întârziere, deoarece nu sunt fonduri suficiente", a spus Olimpia Ralea.


Cele mai multe cereri provin din localităţile Tecuci-2633, Corod- 2553, Matca-2498, Pechea-2300. Şi municipiul Galaţi a reuşit să-şi facă listele, pe acestea figurând 1.700 de beneficiari ai ajutoarelor de încălzire pentru lemne şi cărbuni.


Subvenţia se dă în funcţie de venitul pe pe membru de familie, care trebuie să fie sub 615 lei.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite