684 de bolnavi de SIDA la Galaţi, Brăila, Buzău şi Focşani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România este pe ultimul loc în lume în ceea ce priveşte volumul şi calitatea îngrijirilor destinate bolnavilor de SIDA .Anual, la noi în ţară, câteva sute de persoane seropozitive sunt ucise de această boală

Conform Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi, numărul celor care sunt trataţi nu depăşeşte cifra de 300. „În evidenţa noastră avem 273 de persoane ce suferă de HIV/ SIDA. Cu alte 65 de persoane am pierdut contactul, o parte dintre ei probabil decedând”, a precizat dr. Valentin Boldea. În ultimul an, s-au înregistrat 10 îmbonăviri. Din 1990, şi până în prezent, la nivelul judeţului s-au înregistrat 300 de decese.

La Brăila, în evidenţele Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) figurează 105 persoane infectate cu HIV, din care doi sunt copii cu mame pozitive. Din totalul persoanelor cu HIV aproximativ 80 sunt în tratament. De la începutul anului şi până acum, au fost înregistrate şase noi cazuri cu HIV la adulţi. Faţă de anul trecut, când erau înregistrate 100 de persoane infectate cu HIV, numărul bolnavilor a înregistrat o creştere uşoară.

În judeţul Buzău, sunt 180 de bolnavi cu HIV/ SIDA având  vârste cuprinse între cinci şi 75 de ani. Aceştia sunt bolnavii care se află în evidenţa Direcţiei de Sănătate Publică, însă există un număr mai mare de persoane, care refuză să vină la medic pentru tratament. În judeţul Vrancea, sunt 126 de persoane seropozitive.

Comemorarea celor care au decedat

Începând din 1988, 1 Decembrie a devenit „Ziua Mondială de Luptă împotriva SIDA”, un prilej pentru întreaga omenire de a-şi manifesta solidaritatea  cu cele peste 33 de milioane de persoane care trăiesc cu HIV - peste 11.000 fiind români -  şi de a-i comemora pe cei ucişi de această boală necruţătoare.

La Galaţi, comemorarea celor care au decedat ca urmare a infecţiei cu HIV va avea loc, astăzi, între orele 17.30-18.00 . „Împreună cu trecătorii, vom aprinde lumânări şi vom realiza o fundă roşie, simbol al luptei anti-SIDA”, a precizat Anca Chiosea, coordonatorul Fundaţiei Inimă de Copil. 
La începutul anului 2009, în România, erau înregistrate 11.430 de persoane infectate cu HIV/SIDA. Anul acesta, au fost depistate 536 de noi cazuri.

Cum se transmite HIV

HIV se transmite prin sânge, spermă, secreţii genitale, lapte matern şi lichid cefalo-rahidian. Din acest motiv, bolnavul de SIDA nu trebuie marginalizat social, ci doar bine informat şi educat de medic şi psiholog, astfel încât să îşi poată purta de grijă în societate şi să nu reprezinte un pericol de infectare pentru cei din jur.

De aceea, pentru reducerea riscului de infectare, comportamentul responsabil este evitarea contactului dintre organismul neinfectat cu oricare dintre substanţele mai sus menţionate (sânge, spermă, secreţii vaginale, lapte matern) ale altei persoane.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite