40 de copii au dispărut fără urmă de la începutul anului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi, 25 mai, pe plan mondial este marcată Ziua Internaţională a Copiilor Dispăruţi. Kassandra Ungureanu este cea mai veche dispariţie din judeţul Galaţi: 11 ani fără semn de viaţă.

Anual, sute de copii din judeţele Galaţi, Buzău, Brăila şi Vrancea dispar fără urmă. Iar numărul lor este în creştere, ca urmare a creşterii fenomenului migraţiei, pe fondul dispariţiei frontierelor din interiorul Uniunii Europene.

Povestea Kassandrei

Din punctul de vedere al statisticilor oficiale, cea mai veche dispariţie înregistrată la nivelul judeţului Galaţi este cea a Kassandrei Ungureanu, o fetiţă în vârstă de doi ani, care nu a mai fost văzută din mai 1999.

Deşi a trecut mai bine de un deceniu de la dispariţia copilei, singura informaţie cunoscută este aceea că, în 2001, aceasta se afla în Bucureşti. De atunci - nimic.

Informaţiile sunt vagi şi contradictorii. Se bănuieşte că fata a fost vândută traficanţilor de organe sau mafiei cerşetorilor, chiar de către mama sa. Dar şi că fetiţa a fost furată de pe stradă de o prietenă a mamei sale.

Lenuţa Ungureanu, mama Kassandrei se apără şi în ziua de astăzi, spunând că nu ea se face vinovată de dispariţia copilului.

„N-am trimis-o niciodată la cerşit şi nici n-am vândut-o. Dacă era s-o vând, de ce m-aş mai fi chinuit cu ea doi ani şi opt luni? Puteam s-o dau de când am născut-o", spune mama, care de altfel susţine că ar face orice să o aibă pe Kassandra din nou lângă ea.

Vinovaţi - părinţii

Conform purtătorului de cuvânt al IPJ Galaţi, Cristina Tatulici, neglijenţa familiilor este cea care duce la aceste situaţii de-a dreptul tragice.

„Mediul familial are un rol foarte important în formarea şi dezvoltarea copiilor, acesta constituind locul unde asigurarea confortului şi imprimarea sentimentului de siguranţă celor mici ar trebui să fie prioritare. Din păcate, problemele cu care se confruntă direcţionează eforturilor părinţilor către satisfacerea nevoilor de bază, educarea propriilor copii trecând uneori pe plan secund, iar alteori în totalitate în sarcina şcolii", a declarat aceasta.

Adolescenţii sunt principalul grup predispus la dispariţie, de altfel, în anul 2010, cei mai mulţi dintre copiii dispăruţi având vârste cuprinse între 12 şi 18 ani.

„Starea de sărăcie care produce frustrări, în special în rândul adolescenţilor, rigiditatea regulilor de convieţuire şi lipsa de comunicare în familie, pretenţiile exagerate din partea părinţilor cu privire la rezultatele şcolare, regulile impuse, sunt doar câteva dintre situaţiile care favorizează plecarea minorilor de la acasă", a mai completat Tatulici.

41 de dispariţii

Din datele Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Galaţi, în perioada ianuarie-mai 2010 au dispărut 41 de minori, dintre care 13 băieţi şi 28 de fete.

Conform aceleiaşi statistici a IPJ, 26 de copii au plecat de la familii, 15 din centrele de ocrotire. În 18 dintre cazuri este vorba de persoane care au mai fost date dispărute cel puţin o dată.

Ce vă sfătuieşte Poliţia

Potrivit poliţiştilor, fiecare părinte/aparţinător /educator are obligaţia să-l înveţe pe micuţi, cât mai de timpuriu, o serie de lucruri care să prevină dispariţiile.

Iată câteva: să-şi cunoască numele şi prenumele, adresa şi nr. de telefon; să ştie numele şi prenumele părinţilor; să i se explice că nu e bine să discute cu persoane străine ori să accepte compania acestora.

Părinţii trebuie să construiască o relaţie deschisă de comunicare cu minorul, o relaţie bazată pe încredere şi respect reciproc, o relaţie în care interdicţiile şi regulile grevate de „nu e voie să...", să fie bine motivate şi explicate.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite