4.854 de gălăţeni lucrează în condiţii deosebite. Lăcătuş mecanic - cea mai periculoasă meserie!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei mai mulţi angajaţi care au condiţii de muncă grele sau periculoase lucrează pe platforma combinatului ArcelorMittal Galaţi. Conform inspectorilor muncii, de la începutul acestui an, s-au înregistrat 19 accidente de muncă din care trei mortale.

12 unităţi economice din judeţul Galaţi au, prin specificul activităţii lor, condiţii de muncă grele sau periculoase.  Din totalul de 4.854, mai mult de trei sferturi,  respectiv 3.634 de angajaţi, provin de la combinatul siderurgic ArcelorMittal, 312 de angajaţi sunt de Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei”, 239,  de la Spitalul de Pneumotifizilogie, 203 de la Spitalul de Boli Infecţioase „Cuvioasa Paraschiva”, 20 de la Spitalul de Psihiatrie „Elena Doamna”, 95 de la Teatrul Muzical „Nae Leonard” şi 45 de la Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică.

Potrivit inspectorului şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM), Ionel Petrea, nu a cerut avize pentru condiţii deosebite de muncă Şantierul Naval Damen. Şi dacă nici la „dublu fund” nu mai sunt deosebite... 

Trei accidente mortale în 2010

Conform inspectorilor muncii, de la începutul acestui an, în judeţul Galaţi,  s-au înregistrat 19 accidente de muncă din care trei mortale.

"În ultimii cinci ani, numărul accidentelor de muncă a fost în descreştere, în anul 2009 fiind înregistrate 120 de accidente de muncă, din care 9 mortale. În privinţa zilelor în care au loc cel mai des  accidente de muncă, dacă în 2006 acestea erau miercurea şi joia, în anul 2009 cele mai multe s-au produs luni şi vineri", a spus şeful ITM Galaţi, Ionel Petrea.

Lăcătuş mecanic, cea mai mai periculoasă meserie

Principalele meserii ale accidentaţilor sunt: lăcătuş mecanic (59 persoane), sudor manual cu arc electric (33), manipulant mărfuri (23), dulgher (17), electrician de întreţinere şi reparaţii (16).

"Angajaţii care au suferit cele mai multe accidente de muncă aveau 47 de ani, urmaţi de angajaţi care aveau 52 de ani şi, respectiv, 39 de ani. Este vorba de oameni cu experienţă, care probabil îşi zic «lasă că merge şi aşa», a spus şeful ITM Galaţi,Ionel Petrea.

Pentru accidentele şi bolile profesionale înregistrate anul trecut în Galaţi, Casa Judeţeană de Pensii a acordat suma de 500.000 de lei, angajaţilor care au făcut solicitări pe drepturi de asigurări.


Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite