38 de lucrări semnate Ianchelevici, la Muzeul de Artă din Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urmă cu ceva timp olandeza Helmi Veldhuijzen - o apropiată a pictorului şi sculptorului Idel Ianchelevici - a oferit Muzeului de Artă Vizuală din Galaţi 76 de desene semnate de pictorul născut în Basarabia.

Zilele trecute criticul de artă gălăţean Mariana Cocoş s-a gândit că ar fi bine ca o parte dintre acestea să fie expuse în sala "Simion Mărculescu" în cadrul unei expoziţii care să poarte numele artistului. Aşa s-a născut expoziţia vernisată la finele săptămânii trecute şi care va sta deschisă publicului până la finele lunii august.

Vorbim despre 30 de desene, în general portrete, dar şi opt sculpturi aparţinând lui Ianchelevici care au fost expuse publicului iubitor de artă autentică.

Idel Ianchelevici s-a născut pe 5 mai 1909 la Leova, azi localitate în Republica Moldova. A fost un sculptor şi pictor franco-belgian de origine română. S-a stabilit în Belgia încă din 1928, acolo unde şi-a petrecut cea mai mare parte a vieţii. În 1992 a devenit membru de onoare din străinătate al Academiei Române.

Una din sculpturile sale cele mai cunoscute este „Apelul", lucrare terminată în 1939.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite