170 de lucrări din toată ţara, la prima ediţie a Salonului Anual de Desen din Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La începutul lunii noiembrie lucrările vor fi jurizate de critici de artă, cele mai bune urmând să fie premiate. Cele mai multe dintre exponate vor fi donate Muzeului de Artă Vizuală din Galaţi.

De câteva zile a început la Muzeul de Artă Vizuală din Galaţi prima ediţie a Salonului Anual de Desen. Potrivit organizatorilor, deşi vor fi artişti şi lucrări premiate, Salonul de Desen nu este un concurs în sensul real al cuvântului.

Expoziţia în sine va avea rolul de a prospecta şi studia preocuparea artiştilor contemporani pentru desen ca formă de exprimare plastică, ca modalitate de lucru, tehnică şi stilistică.

Artistul gălăţean Gheorghe Andreescu spune că Salonul va fi un instrument de lucru în activitatea muzeală, va fi un stimulent pentru creatori şi în special pentru tinerii artişti în abordarea desenului ca ramură independentă de exprimare artistică.

„Am rămas uimit de interesul stârnit de acest Salon, nu mă aşteptam să vină atât de mulţi artişti cu lucrări la Galaţi", spune Gheorghe Andreescu.

Până în ziua vernisajului s-au înscris în salon 96 de artişti români, care au trimis la Muzeul de Artă peste 170 de lucrări. Printre ei, mulţi gălăţeni, dar şi mulţi artişti plecaţi în alte ţări: Australia sau Italia, care au aflat despre salonul de la Galaţi deoarece sunt "prieteni" ai site-ului oficial al Muzeului de Artă.

"Cum nu a existat o tematică impusă, lucrările sunt extrem de variate, atât ca tehnică, cât şi ca tematică. Au trimis lucrări sculptori şi pictori, desenatori şi gravori. Toate aceste opere vor fi jurizate la începutul lunii noiembrie de critici de artă din ţară", mai spune artistul gălăţean.

Până atunci, lucrările vor fi expuse publicului vizitator în sălile Muzeului de Artă. Mai exact, ele vor putea fi văzute până pe 27 noiembrie, numai că cine nu ajunge până atunci la Muzeu nu trebuie să intre în panică: multe dintre lucrări vor fi donate de realizatori Muzeului de Artă din Galaţi şi vor mai face obiectul unor expoziţii viitoare.

Premiile pregătite de organizatori nu sunt foarte consistente, dar vor răsplăti cât de cât eforturile artiştilor. Trei la număr, premiile vor evidenţia diverse "calităţi" ale lucrărilor, cum ar fi originalitatea sau tehnica prin care au fost realizate.

Anul viitor, organizatorii îi provoacă pe artişti la un salon axat pe tehnicile de imprimare folosite în realizarea lucrărilor.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite