15 bănci au fost amendate de Protecţia Consumatorului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urma controalelor desfăşurate la operatorii bancari, inspectorii din cadrul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Galaţi au aplicat 15 amenzi contravenţionale în sumă de 87.500 de lei.


Principalele abateri au fost nerespectarea prevederilor contractuale, clauze insuficient de clare care permit creditorului interpretarea acestora în favoarea sa, perceperea unui comision de depunere pentru cei ce plătesc rata de credit, dar nu sunt titulari ai creditului, şi asta în condiţiile în care în contract se prevedea comision zero.

“Am găsit contracte de credit, în care se prevede că dobânda este revizuibilă în funcţie de nivelul dobânzii de refinanţare, fără a se menţiona însă formula după care se calculează variaţia dobânzii, periodicitatea sau condiţiile în care survine modificarea ratei dobânzii, atât la majorarea cât şi la reducerea acesteia.

De asemenea, în contract se precizează că în cazul modificării nivelului dobânzii aceasta va fi comunicată împrumutatului în cinci zile de la data producerii modificării şi nu cu cel puţin 30 de zile înainte aşa cum prevăd normele în vigoare”, a spus Constatin Olaru, directorul coordonator al Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor (CRPC).

Comisarii CJPC Galaţi au verificat şi unităţile financiare nebancare. Şi aici au fost constatate diverse abateri printre care: valoarea DAE nu era stipulată în conţinutul contractului încheiat cu consumatorii; contracte de amanet în care se menţiona faptul că în cazul contractelor finalizate înainte de termen se recalculează comisionul, dar fără a se specifica modul de recalculare. 

Totodată, au fost găsite contracte de credit în care nu se menţiona formula dupa care se calculează variaţia dobânzii; utilizarea de practici comerciale incorecte în relaţia cu consumatorii, respectiv perceperea unei dobânzi anuale efective mai mare decât cea declarată în contract şi pe afişe; publicitate înşelătoare.


Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite