Pensionarii protestatari la Parlament: "Nu mai avem nici bani de mâncare. Am ajuns să trăim din parastase şi pomeniri"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vârstnicii gălăţeni, consideraţi cei mai bătăioşi protestatari de vârsta a treia, plănuiesc să blocheze azi accesului şefului statului în Parlament. Conştienţi că pentru ieşirea din criză sunt necesare sacrificii, ei acceptă  diminuarea pensiilor, însă doar a celor peste 1.500 de lei, cu 10%  şi înjumătăţirea celor care depăşesc  5.000 de lei

Alianţa Europensionarilor din Galaţi recurge la gestul disperat în încercarea de a atrage atenţia autorităţilor şi a opiniei publice româneşti în legătură cu situaţia dramatică în care se găsesc mulţi dintre ei. Peste 100 de vârstnici gălăţeni au plănuit să se lege de mâini cu lanţuri în încercarea de a bloca intrarea preşedintelui României în Parlament, când urmează să susţină un discurs în faţa forului legislativ.

„Zilnic mor câţiva dintre noi. Nu o mai ducem mult, iar acum vor să ne mai taie şi pensiile. Ce altceva putem face decât să murim? Dacă nu îl lăsăm pe preşedinte să intre în Parlament, poate ne ascultă în sfârşit şi pe noi cineva !”, ne-a declarat Toader Cristea, preşedintele Alianţei Europensionarilor.

Jandarmeria a aprobat mitingul, dar cu siguranţă va că jandarmii nu vor rămâne impasibili dacă se va ajunge la gesturi extreme de genul celui din urmă cu câteva zile. Pensionarii au stabilit să îşi continue marşul prin Bucureşti şi să picheteze Ministerului Muncii, unde vor  încerca să discute problema diminuării pensiilor cu 15%.

Ei sunt nemulţumiţi de atitudinea şefului statului, care a refuzat până acum să discute cu ei despre ceea ce numesc curbă de sacrifiu din cauza căreia pe mulţi nu-şi vor mai putea cumpăra medicamentele strict necesare, vitale chiar.

Să se reducă pensiile de lux

Pensionarii sunt dispuşi să accepte micşorarea pensiilor, dar peste plafonul de 1.500 de lei. ”Persoanele de vârsta a treia care au pensii de până la 1.000 de lei nu mai au cum să se descurce. Suntem dispuşi să acceptăm o micşorare de 10% a pensiilor de 1.500 de lei, la pensiile de 2.000 de lei se poate lua 20%, iar la pensiile de 5.000 de lei se poate discuta chiar şi despre o reducere cu 50%”, afirmă Toader Cristea.

"Am ajuns să mâncăm la parastase"

Sute de pensionari din Galaţi ar fi dorit să se alăture protestului de pe 25 mai, dar bătrânii nu au bani să închirieze mai multe autobuze. ”Nu avem bani nici de pâine, de unde să mai dai ca să închiriezi autobuze?”, ne-a declarat George Predescu (61 de ani), care ar fi dorit să li se alăture protestatarilor

“Am lucrat 20 de ani în combinatul siderurgic ca sudor şi am o pensie de 500 de lei. Nu mi-ajunge de mâncare. Am ajuns să mănânc pe la parastase. Jos Guvernul Boc! Vrem o nouă Revoluţie! Vom merge în capitală şi vom lupta pentru vieţile noastre ”, ne-a spus Ilinca Renţea, pensionară. 

„Am pensie de 400 de lei şi dacă îmi va lua 15 % rămân cu praful de pe tobă. De unde mai cumpăr medicamente? Nu o să am nici măcar bani de mâncare. Ei stau în birouri şi primesc salarii uriaşe. Nu-i interesează soarta noastră. Suntem nişte amărâţi", ne-a spus Simion Gheorghiu, în vârstă de 65 de ani.

Revolta pensionarilor vine pe fondul unor nemulţumiri legate de posibila reducere a pensiilor cu 15%, dar şi de faptul că Legea 250/2007 cu privire la creşterea valorii punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut şi Legea 218/2008 privind grupele de muncă au fost amânate, iar pensiile au fost „îngheţate" în 2010 la valorile din 2009.

VOX: "Nu am bani de mâncare. Am ajuns să mănânc pe la parastase", Ilinca Renţea, pensionară 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite