“English, my love” - cel mai neizbutit manual de engleză pentru clasa a IX-a

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Manualul este respins de aproape toţi profesorii pe motiv că nu are incluse elementele de actualitate

Ceea ce a fost cândva primul manual alternativ, gratuit, de limbă engleză, pentru clasa a IX-a, „English, my love", a devenit cel mai criticat manual al momentului. Contestată de majoritatea profesorilor filologi, cartea a ajuns să zacă prin bibliotecile şcolare fără să fie cerut de niciun profesor.

„În urmă cu şase ani, am cerut celor de la Inspectorat manuale de engleză, dar ne-au trimis doar «English, my love». Nu putem lucra cu aceste manuale, ele trebuie eliminate", spune Irina Scorţaru, profesor de engleză la Colegiul Naţional „Mihail Kogălniceanu" (CNMK) din Galaţi.

Critici argumentate

Din 1994, anul primei apariţii, şi până în prezent, manualul a fost revizuit de mai multe ori. Tot din 1994, în România au apărut testările de tip „Cambridge", iar cerinţele în materie de cunoaştere a limbii engleze au crescut. Din păcate, ca şi structură, manualul „English, my love" a rămas la fel.

„Un copil care se pregăteşte pentru Cambridge cu acest manual nu face faţă", spun la unison toţi cei cinci profesori ai Catedrei de engleză de la CNMK Galaţi.

Concret, manualul nu are secvenţe de înţelegere după lectură sau altfel spus elemente de reading, cum spun profesorii de engleză. Probleme sunt şi la capitolul gramatică, a cărei structură nu este deloc adaptă noilor cerinţe.

Manuale second-hand

„Sincer, este cel mai nereuşit manual de engleză. Noi nu putem lucra pe el", spune Mariana Ziminschi, de la Liceul Pedagogic din Galaţi. În aceste condiţii, copii sunt nevoiţi să scoată din buzunare între 30 şi 50 de lei pentru a-şi cumpăra manuale adecvate. Deoarece nu este chiar o sumă pe care să o aibă la dispoziţie toţi copiii, mulţi dintre ei au preferat să le cumpere „second-hand", de la colegii din anii mai mari.

„Nu-i bine aşa, să ştiţi, pentru că elevii au de suferit. Multe dintre aceste manuale la mâna a doua au deja exerciţiile completate, aşa că elevul nu mai învaţă", mai spune Irina Scorţaru.

Situaţia este cu atât mai gravă cu cât în acest an proba de comunicare în limba străină de la Bacalaureat va fi structurată după modelul testelor Cambridge.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite