„Harta Şcolilor Verzi", mega-proiect de mediu cu origini româneşti şi întindere europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La adunat deseuri
La adunat deseuri

272 de şcoli au fost înscrise în competiţie, cu 286 de proiecte ecologice, unul mai interesant decât altul. Marele premiu, o excursie în Austria, a fost adjudecat de elevii Colegiului Tehnic Ştefan Bănulescu.

„Harta Şcolilor Verzi", proiect iniţiat de Henkel România, în colaborare cu Centrul de Consultanţă Ecologică Galaţi şi sprijinit de Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării, s-a dorit a fi prima bază de date completă cu proiecte şcolare eco, campania având ca obiective identificarea, premierea şi promovarea tuturor proiectelor de ecologie derulate în şcolile din România în perioada 2006 - 2009, fie că este vorba despre activităţi de cunoaştere, protejare a mediului înconjurător sau implicare în comunitate.

Dintre cele 272 de scoli înscrise în competiţie cu 286 de proiecte ecologice, Colegiul Tehnic „Ştefan Bănulescu" s-a distins prin numeroase proiecte şi campanii de cunoaştere şi protejare a mediului desfăşurate în mod constant în ultimii ani în cadrul programului şcolar de educaţie ecologică.

Peste 700 de elevi şi 35 cadre didactice s-au implicat direct în numeroase acţiuni de ecologizare precum: plantare copaci, amenajare spaţii verzi, colectarea selectivă a deşeurilor, valorificare şi reciclare etc. În total, peste 10.000 persoane din judeţul Călăraşi au fost atinse de mesajele eco ale şcolii câştigătoare.

Excursia cu tematică ecologică care a constituit Marele Premiu al competiţiei „Harta Scolilor Verzi", a fost planificată în colaborare cu organizaţia parteneră la nivel international - die Umweltberatung Lower Austria - şi a urmărit realizarea unui schimb de informaţii şi experienţă între elevii şcolii din Călăraşi şi Eco-Şcoli din Austria care dezvoltă programe similare de protejare şi conservare a mediului în cadrul comunităţii.

Cei cinci elevi însoţiţi de patru cadre didactice reprezentanţi ai Colegiului Tehnic Ştefan Bănulescu şi de coordonatorii de proiect din partea Centrului de Consultanţă Ecologică Galaţi au avut astfel ocazia de a vizita Liceul Economic ISCEC din Baden, (www.hak-baden.ac.at) şi Liceul pentru Turism şi Economie HLTW (www.hltw13.at) din Viena, ambele instituţii fiind certificate cu statutul de "Şcoală Eco" şi incluse în programul desfăşurat de Fundaţia Internaţională pentru Educaţie de Mediu. Totodată, liceul din Viena este înscris în Reţeaua "ÖKOLOG", primul şi cel mai important program naţional de educaţie ecologică şi dezvoltare, derulat în şcolile din Austria din anul 1986.

Participanţii români au putut astfel afla cum cei peste 1400 de elevi ai Şcolii Eco din Viena sunt organizaţi în numeroase echipe Eco cu responsabilităţi aplicate pe probleme de sănătate, amenajări interioare, hrană şi cantină proprie (carne bio), substanţe chimice şi de curăţenie, apă şi colectare a deşeurilor, achiziţii şi materiale utilizate, izolarea termică a clădirii şcolii sau reducerea consumului de energie.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite