Un primar din Vrancea îşi adună oamenii în centrul comunei cu buciumul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Rusu este conducătorul formaţiei de buciumaşi
Vasile Rusu este conducătorul formaţiei de buciumaşi

În timpul liber, după ce rezolvă problemele comunităţii, primarul Vasile Rusu din comuna Spulber instruieşte o formaţie de buciumaşi.

Comuna Spulber din Vrancea, denumită aşa cum spun legendele după numele unuia din cei şapte fii al Babei Vrâncioaia, era cunoscută înainte de 1968, când a avut loc împărţirea administrativ teritorială a României, pentru formaţia sa de buciumaşi.

Din acea formaţie făcea parte la momentul respectiv şi Vasile Rusu, actualul edil, care imediat după reînfiinţarea comunei, în urmă cu zece ani, a hotărât reluarea activităţii formaţiei de buciumaşi, mai ales că localitatea este printre puţinele din Vrancea şi din ţară unde obiceiurile şi tradiţiile au rămas nealterate.

Pentru locuitorii din Spulber, buciumul este instrumentul care era folosit în trecut de păstorii din munţi, dar este şi “trâmbiţa” care-i atenţiona pe strămoşii lor de inimenţa atacurilor cotropitorilor, astfel că nu există gospodar în familie să nu aibă acasă un astfel de instrument.

1

Iar primul gospodar al comunei, Vasile Rusu (PSD), a avut şi sarcina de a pune pe picioare formaţia de buciumaşi, formată din 18 persoane. Aşa că după ce-şi termina treaba la primărie, Vasile Rusu poate fi găsit la căminul cultural, unde coordonează formaţia de suflători.

"Anul acesta am mers la Festivalul de la Năruja, unde am luat locul II, al fost la Festivalul Brânzei, de la Gulianca, la Şezătoarea de la Jitia, ne pregătim pentru Festivalul de la Bârseşti, apoi pentru cel de la Paltin, de la sfârşitul lunii, pe Plaiul Tojanului. Suntem 18 buciumaşi în formaţie", ne spune edilul artist Vasile Rusu.

El îşi aminteşte că în 1962, formaţia era mult mai numeroasă ca astăzi, avea 30 de buciumaşi.

1

“Din 2005, de când am revenit în fruntea comunei Spulber ca primar am căutat să readuc la viaţă toate datinile şi obiceiurile localităţii. Prima sarcină a fost reînfiinţat formaţiei de buciumaşi. De asemenea, am creat şi un atelier unde un maistru instructor învaţă copii de la şcoală să facă buciume. Îl cheamă Ionche Manole şi este nepotul celui mai mare meşter al nostru în materie de buciume”, ne spune primarul. Acesta consideră că are timp să se ocupe şi de problemele comunităţii, şi de echipa care l-a făcut mândru la atâtea evenimente artistice.

1

De altfel, în palmaresul formaţiei se află şi marele trofeu obţinut în anul 2008 la Festivalul Primarilor Artişti de la Aninoasa.

1

Buciumaşii pe care îi instruieşte primarul de ani de zile au câştigat aprecierea publicului spectator peste tot pe unde formaţia a colindat.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite