Subteranele Focşaniului scot la suprafaţă comori nebănuite. Tunelul secret descoperit din întâmplare în zona Bulevardului Independenţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un beci vechi de cel puţin 200 de ani a fost descoperit în urma unor săpături pentru construcţia unei clădiri în centrul Focşaniului.

Din ce în ce mai multe beciuri vechi ies la iveală în Focşani, ceea ce demonstrează încă o dată că afirmaţiile istoricilor, cum că municipiul este construit pe galeriile subterane ale foştilor negustori, sunt reale.

Ultima descoperire a fost făcută la sfârşitul săptămânii trecute, pe strada independenţei, vizavi de sediul PNL, pe un teren viran, cumpărat de o firmă din Focşani pentru construcţia unei clădiri.

În timp ce săpau pentru fundaţia clădirii, muncitorii au găsit un beci de toată frumuseţea, construit din cărămidă, sub formă de galerie, vechi de peste 200 de ani, cel mai probabil folosit pentru păstrarea vinului.

image

Descoperitorii „tunelului” au prospectat în subteran, dar în afară de frumuseţea construcţiei în sine nu au găsit mare lucru. Acum ei trebuie să ia în calcul la construcţia clădirii pentru firmă şi acest beci, care poate fi exploatat sub diferite forme.

Explicaţiile pe care le  dau istoricii în legătură  cu vechimea şi rostul acestor beciuri  sunt că acestea serveau pentru adăpostirea bunurilor, la contrabandă cu alcool şi apărarea propriilor vieţi. Aici era un oraş negustoresc, de graniţă, cu vamă între Focşanii Moldoveni şi Focşanii Munteni, unde această adevărată reţea subterană, veche de câteva sute de ani, era folosită la  comerţul  ilicit cu alcool între Moldova şi Muntenia.

image

În felul acesta oamenii evitau taxa de graniţă impusă între cele două ţări. De asemenea,  zona oraşului fiind locuită de negustori bogaţi, mulţi dintre ei evrei, aceştia îşi puneau la adăpost averile în beciuri. Şi pentru a-i deruta pe hoţi şi năvălitori, beciurile erau construite pe diferite niveluri.

Se făceau beciuri unul  peste altul. Primul era gol şi în restul se puneau valorile, iar la nevoie se puteau ascunde şi oamenii.

image

„Dacă am putea pune la un loc toate aceste beciuri din Focşani  ar rezulta o încăpere  subterană imensă  de circa 3 km lungime şi aproximativ 1000  metri lăţime , o treime din  însăşi suprafaţa actuală a oraşului , lucru care ar explica într-o oarecare măsură imaginaţia bogată a localnicilor  cu privire la  un oraş subteran  şi secret, un adevărat labirint accesibil doar cunoscătorilor”, precizează istoricul Florin Dîrdală.

Vă mai recomandăm:

Focşani, oraşul subteran. Cum "fentau" negustorii plata taxelor de vamă acum 200 de ani

Începând cu epoca marilor demolări ce au succedat seismului din 1977, curiozitatea focşănenilor a fost stârnită de existenţa a numeroase construcţii  dezvăluite  în urma săpăturilor executate,  în special pentru fundaţiile blocurilor muncitoreşti  ale vechiului regim comunist.

Topirea zăpezii scoate la suprafaţă noi beciuri subterane în Focşani

O astfel de galerie subterană a apărut brusc în spatele blocurilor de pe strada Leopoldina Bălănuţă, după ce terenul s-a scufundat pe o suprafaţă mare.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite