Primăriile din comunele vrâncene se întrec în a plăti lucrări care nu se execută/Vezi explicaţiile primarilor în urma controalelor Curţii de Conturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea de Conturi a îndreptat tunurile către primăriile din mediul rural care au plătit în avans lucrări neexecutate de doi ani

Printre motivele sesizărilor de la Curtea de Conturi se numără şi sporuri, prime de vacanţă şi drepturi special încasate de primari.

Cel mai mare prejudiciu adus statului, conform raportului întocmit de Curtea de Conturi Vrancea, este înregistrat la capitolul lucrări de reabilitare a drumurilor comunale achitate în avans în 2009 şi neexecutate nici în zua de astăzi, peste un milion de lei.

Cap de afiş în noile dosare întocmite de Curtea de Conturi este Primăria Răcoasa.
177.000 lei au fost achitaţi în avans pentru mai multe lucrări de reabilitare a podurilor şi podeţelor din comună unei firme de specialitate iar lucrările nu au fost executate până acum, deşi termenul limită de finalizare a fost depăşit cu mult.

Aceeaşi situaţie se regăseşte şi la Corbişa, unde Primăria a plătit în avans 140.000 de lei companiei Gepaco Cluj SRL pentru construirea a mai multor puţuri de apă în comună.

Am dat banii pe "încredere"

Banii au fost daţi, iar lucrările nu au fost executate nici acum. Primarul comunei spune că a dat banii înainte întrucât reprezentanţii companiei au motivat că nu au bani să achiziţioneze echipamentele necesare pentru puţuri.

„Am dat banii pe încredere. Era sfârşit de an şi cei de la firmă au zis că nu au bani să cumpere pompele şi alte echipamente dar nici lucările nu le-au făcut. Am rămas şi fără bani. Acum i-am dat în judecată, am câştigat şi aşteptăm să îi executăm", ne-a declarat Emil Tacu, primarul din Corbiţa.

La capitolul sporuri şi prime ilegale, prejudiciul constatat de Curtea de Conturi este de peste 600.000 de lei. Este vorba de 22 de primării. Printre acestea se numără şi primăria Băleşti, unde cel incriminat este însuşi primarul, Stancu Bălescu.

Edilul susţine însă că are dreptate şi a dat Curtea de Conturi în judecată. „Este vorba de drepturi speciale, adică acel acord colectiv şi de prime de vacanţă luate de fostul primar şi viceprimar dar şi de mine şi actualul meu viceprimar prevăzute în legea nr. 130/1996 privind contractul colectiv de muncă. Curtea de Conturi nu a venit la întocmirea contractelor să spună că nu avem voie. Au mers pe sume încasate în anii din urmă 2007, 2008 şi 2009. Eu am proces cu Curtea de Conturi şi voi câştiga", ne-a spus sigur pe el Stancu Bălescu, edilul din Băleşti.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite