Focşani:Zece sifonari se luptă cu invazia apei minerale
0Cei care mai au astfel de afaceri au încercat să le aducă la standard europene pentru a rezista pe piaţă Sifonăriile, care pe vremuri aduceau profituri frumoase, au rămas din ce în ce mai puţine şi rezistă doar datorită clienţilor fideli
Dacă înainte de 1989 sifonăriile erau la mare căutare în oraş, în ziua de astăzi acestea au pierdut teren în favoarea apei minerale.
Nici măcar criza economică nu s-a dovedit un aliat al sifonarilor, ci dimpotrivă, a accentuat declinul acestei meserii considerată pe bună dreptate pe cale de dispariţie.
La ora actuală, în Focşani mai există zece sifonării. Cei care mai deţin astfel de instalaţii de făcut “apă cu ţepi” abia pot subzista din această afacere.
Ne confirmă că aşa stau lucrurile şi Mihaela Olteanu, care administrează o sifonărie în zona Pieţei Moldova. Femeia a investit în afacere o mulţi bani pentru a o aduce la standarde europene, însă acum îi pare rău că a cheltuit în ceva care nu mai merge.
“Uitaţi, este după-amiază şi toată ziua au deschis uşa sifonăriei abia trei clienţi. Nici să plătesc utilităţile nu-mi scot banii, ba chiar au fost luni când am adus de acasă”, îşi spune oful Mihaela Olteanu.
Deşi conduce o afacere păguboasă, femeia nici nu se gândeşte să renunţe la maşinăria de făcut apă carbogazoasă.
“Mi-am câştigat existenţa de pe urma acestei maşini, mi-am crescut cu ea cei doi copii. Pentru mine e o bijuterie”, spune recunoscătoare sifonăriţa.
Recomandat de medici
Printre clienţii sifonăriei se află oameni din toate categoriile, ba chiar şi un medic de la Bucureşti, care l-a operat pe soţul ei.
„Acest medic i-a recomandat soţului meu să bea sifon în loc de apă minerală. Acum patru ani, când i-am dus un sifon la Bucureşti şi i-a făcut analiza organoleptică a zis că va fi abonatul nostru. Şi de atunci trimite săptămânal, printr-o firmă de curierat, sifoane la încărcat la mine”, se mândreşte doamna Mihaela.
Cei care mai vin la încărcat de sifoane, mai ales sâmbăta şi duminica, sunt convinşi că alegerea lor este una bună.
“Sifonul îşi menţine acidul până la ultima picătură, pe când apa minerală, dacă îi scoţi dopul devine apă chioară”, afirmă Ion Gurău, care spune că în acest fel face şi o economie la bani.
Alţii, care au uitat de mult cum arată o sifonărie, recunosc că le-ar plăcea să mai simtă gustul inconfundabil al sifonului, fie şi în amintirea vremurilor când butelia de sticlă era nelipsită din casele oamenilor, dar şi de pe mesele cârciumilor.