Maşinile Primăriei Focşani, care ridică autoturisme parcate ilegal, trase pe dreapta de decizia Instanţei Supreme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Direcţia de Dezvoltare Servicii Publice nu va mai putea ridica maşini de pe spaţiul public, parcate neregulamentar, după decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Înfiinţat în anul 2011, după ce anterior fusese operat de o firmă privată, serviciul de ridicări auto al Direcţiei de Dezvoltare şi Servicii Publice se află în pericol de a fi desfiinţat. Decizia are legătură cu sentinţa dată de magistraţii Înaltei curţi de Casaţie şi Justiţie, care au decis că ridicările auto sunt ilegale.

În Focşani, în anul 2014, încasările de pe urma ridicărilor de maşini s-au ridicat la 135.000 de lei, în condiţiile în care amenda pentru acest delict era de 400 de lei, ceea ce înseamnă că au fost ridicate în jur de 450 de maşini.

Reprezentanţii Direcţiei de Dezvoltare se tem că cei 14 oameni angajaţi la acest serviciu vor rămâne fără loc de muncă, aşteptându-se motivarea instanţei de judecată.

De menţionat că pe lângă locurile de muncă, Direcţia de Dezvoltare va rămâne şi cu investiţii care nu-şi mai găsesc utilitatea, precum o macara telescopică în sumă de 78.000 de lei, două platforme autoşasiu care costă 111.000 lei şi patru cărucioare pentru suspendat autoturisme, în valoare de 10.000 de lei.

Reamintim că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a aprobat, luni – 25 mai, recursul Avocatului Poporului privind ridicarea maşinilor de către autorităţile locale din teritoriu, respectiv Consiliile locale nu au competenţa de a ridica autoturisme parcate ilegal.
”În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art.128 alin.(1) lit.d), art.134 alin.(2) şi art.135 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, raportate la dispoziţiile art.3 alin.(1), art.5, art.36 alin.(1), alin.(2) lit.d) şi alin.(6) lit.a) pct.13 din Legea administraţiei publice locale nr.215/2001, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, art.21 lit.b) şi art.24 lit.d) din Legea-cadru a descentralizării nr.195/2006, procedura de aplicare a măsurii tehnico-administrative constând în ridicarea vehiculelor staţionate/oprite neregulamentar pe partea carosabilă, prevăzută de art.64  şi art.97 alin.(1) lit.d) şi alin.(6) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.195/2002, nu poate fi reglementată prin hotărâri ale consiliilor locale“, se arată în sentinţa Curţii Supreme.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite