Marian Oprişan, retrogradat de Armata Română. Cu ce grad l-a cadorisit în 2010 fostul ministru şi prieten Gabriel Oprea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marian Oprişan, alături de generalul Gabriel Oprea
Marian Oprişan, alături de generalul Gabriel Oprea

Ministerul Apărării Naţionale a confirmat că Marian Oprişan, preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, a fost coborât în grad prin ordin al şefului Statului Major General.

Dezvăluirile din vara anului 2012, când fostul ministru al Apărării Naţionale, generalul Corneliu Dobriţoiu, arăta că politicieni şi oameni de presă au fost cadorisiţi cu grade în armată de către fostul ministru al Apărării, generalul Gabriel Oprea, au scandalizat societatea românească.

Fostul ministru Dobriţoiu a prezentat atunci liste din anii 2010, 2011 şi 2012 cu persoane care au beneficiat de avansări ilegale, în lista din anul 2010 figurând şi numele preşedintelui Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan.

Acesta a fost avansat în anul 2010 de la gradul de maior la gradul de colonel, în timpul ministeriatului lui Gabriel Oprea. Cei doi demnitari au recunoscut în mai multe situaţii că sunt foarte buni prieteni, situaţie probată în multe rânduri în anii din urmă.

Acelaşi Gabriel Oprea i-a avansat în anul 2012 la gradul de colonel şi pe fostul primar al municipiului Focşani, pesedistul Decebal Bacinschi, iar fostul deputat PDL Alin Trăşculescu, aflat în prezent în închisoare, a beneficiat de gradul de locotenent colonel.

În 2012, Ministerul Apărării Naţionale arăta că, urmare a rezultatelor analizei efectuate de către comisia constituită prin ordin al ministrului apărării naţionale, pentru verificarea modului de acordare a gradelor şi înaintare în grad a ofiţerilor în rezervă din M.Ap.N, “s-a dispus revocarea ordinelor de avansare sau acordare a gradelor în rezervă pentru cazurile din anii 2011 şi 2012, în care nu au fost îndeplinite condiţiile prevăzute de Legea 80/1995".

Întrebarea despre ce se întâmplă cu gradele acordate în anul 2010 a rămas atunci fără răspuns. Zilele acestea, Ministerul Apărării Naţionale, răspunzând unei solicitări a “Adevărul”, a precizat că Marian Oprişan nu mai îndeplineşte gradul de colonel, ci a fost retrogradat la un grad inferior.

“Potrivit datelor de evidenţă militară, domnul Oprişan I. Marian figurează în evidenţa Centrului Militar Zonal Vrancea în calitate de rezervist, cu gradul de maior. În anul 2013, prin ordin al şefului Statului Major General, a fost revocat ordinul anterior de înaintare la gradul de colonel a domnului Oprişan I. Marian, deoarece nu au fost respectate prevederile art. 53 din Legea nr. 80/1995, potrivit căruia «înaintarea în grad a ofiţerilor, maiştrilor militari şi subofiţerilor în activitate şi în rezervă se face în ordinea ierarhică a gradelor […]»”, se arată în răspunsul dat de Ministerul Apărării Naţionale.

De ce l-a făcut Oprea pe Oprişan colonel?

Acelaşi Minister al Apărării Naţionale ne-a precizat că în anul 2010, cei care se aflau atunci la cârma ministerului au găsit de cuviinţă că înaintarea la gradul de colonel a lui Marian Oprişan să aibă la bază Articolul 61 din Legea 80/1995, privind statutul cadrelor militare, coroborate cu alte legi potrivit cărora persoanelor care îndeplinesc mandate sau funcţii publice „li se pot acorda grade militare în rezervă ori acestea pot fi înaintate la gradul următor”.

Cât despre propunerea de înaintarea în grad, s-a precizat că “a avut ca motivaţie participarea ofiţerului, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Vrancea, la pregătirea specifică în domeniul mobilizării, organizată şi desfăşurată de Centrul Militar Zonal Vrancea, cât şi îndeplinirea sarcinilor prevăzute la art. 41 alin. (1) din Legea nr. 477/2003  privind pregătirea economiei naţionale şi a teritoriului pentru apărare”.

De menţionat că Marian Oprişan a finalizat studiile superioare, potrivit CV-ului publicat pe site-ul CJ Vrancea, în anul 2003, iar în doar şapte ani a ajuns colonel al Armatei Române.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite