Gaură de sute de mii de euro dată bugetului local chiar de către angajaţii Primărei Focşani, într-un litigiu cu terenuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zona în care au fost restituite terenurile
Zona în care au fost restituite terenurile

Primăria Focşani a prejudiciat bugetul local cu aproape 600.000 de lei (peste 130.000 de euro). Două persoane fizice din Focşani au fost puse în posesie, în baza unei hotărâri judecătoreşti, cu două suprafeţe de teren, de 490 mp, respectiv 195 mp, pe strada Cpt. Creţu Florin, fiind vorba de restituiri de teren în baza legii privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist.

La scurt timp după obţinerea terenurilor, proprietarii au constatat că aceste suprafeţe sunt afectate de reţele de utilităţi publice şi nu pot construi nimic acolo, lucru pe care funcţionarii care au dispus retrocedarea îl puteau constata uşor dacă verificau în acte. Prin urmare, proprietarii au mers din nou în instanţă solicitând şi obligând Primăria Focşani la plata de penalităţi, cu titlu de desdăunare pentru lipsa de folosinţă a terenurilor, precum şi cheltuieli de judecată.

Deşi aveau la îndemână alte soluţii, reprezentanţii administraţiei publice din Focşani au decis să mute canalele, conductele şi alte lucrări subterane de pe terenurile restituite celor două persoane fizice. Urmare a acestor demersuri, în anul 2015 a fost semnat un contract cu firma SC Elsaco Electronic SRL din Botoşani. Conform facturilor, firma a încasat de la Primăria Focşani 431.842 de lei (aproximativ 95.000 de euro) pentru devierea conductelor termice de pe terenurile în cauză, lucrările fiind efectuate în anii 2015 şi 2016. De asemenea, municipalitatea a plătit alţi 52.178 de lei (peste 11.000 de euro) cu titlu de dezdăunare pentru lipsa de folosinţă a terenurilor de către proprietari, precum şi alţi bani reprezentând cheltuieli de judecată.

Conform legii 10/2001, privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989, nu trebuia afectat bugetul local. „În cazurile în care restituirea în natură nu este posibilă, se vor stabili măsuri reparatorii prin echivalent. Măsurile reparatorii prin echivalent vor consta în compensare cu alte bunuri sau sericii oferite de către entitatea investită potrivit prezentei legi“, se arată în lege. Cu alte cuvinte, Primăria îi putea pune în posesie pe proprietari cu alte terenuri, fără să fie nevoită să cheltuiască atâţia bani pentru un teren de 700 mp.

În zona respectivă, preţul de vânzare al terenurilor este de maxim 50 de euro/mp. Adică întregul teren retrocedat valorează aproximativ 35.000 de euro. În acest caz Primăria Focşani a rămas şi fără teren, dar a plătit şi 130.000 de euro pentru devierea conductelor, daune şi alte cheltuieli de judecată. Curtea de Conturi a dispus recuperarea prejudiciului, fiind găsite 14 persoane care aveau atribuţii în acest domeniu, printre care şi fostul primar Decebal Bacinschi. Funcţionarii contactaţi de jurnaliştii „Adevărul“ pentru un punct de vedere nu au dorit să comenteze situaţia.

focsani primarie
Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite