FOTO VIDEO Clădirea Colegiului Tehnic "Edmond Nicolau" din Focşani, afectată serios de seismul de 5,7 grade Richter de sâmbătă seara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cutremurul de 5,7 grade care a zguduit România sâmbătă seara, la ora 21.14, a afectat unul dintre liceele importante di Focşani. Acest lucru a fost descoperit abia astăzi, când elevii şi profesorii au venit la şcoală. Ei au găsit pereţii crăpaţi în clasele unde învaţă, iar pe jos totul era acoperit cu bucăţi de var desprinse din ziduri.

Elevii şi cadrele didactice de la Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau” din Focşani au avut parte de o surpriză neplăcută când au venit astăzi dimineaţă la şcoală.

Ei au găsit pereţii stricaţi, foarte mult var şi tencuială pe jos, totul în urma cutremurul de sâmbătă seara, de 5,7 grade pe scara Richter.

Clădirea a fost consolidată în urmă cu 15 ani, iar acum trebuie refăcută urgent, pentru că reprezintă un pericol iminent pentru elevii de aici.

Femeile de serviciu din şcoală au fost extrem de solicitate şi au avut sarcina să cureţe pe jos varul căzut de pe pereţi, dar partea grea de acum începe, pentru că zidurile trebuie curăţate astfel încât să nu cadă pe elevi.
Conducerea şcolii a făcut o evaluare sumară a stricăciunilor şi va informa autorităţile asupra ceea ce trebuie de făcut.

„Am evaluat împreună cu specialiştii din şcoală situaţia clădirii. Având în vedere că este o clădire consolidată, problema distrugerilor mari nu apare. Sunt însă lucrări care necesită finisare, cu material de umplutură din clase şi şcoală. Vom solicita autorităţilor materiale necesare reparaţiilor şi vom încerca să facem aceste reparaţii cu forţe proprii. Dacă situaţia o va impune, vom apela la firme specializate”, a precizat Gabriel Danielescu, directorul Colegiului Tehnic „Edmond Nicolau”.


Profesorul de geografie din şcoală, care are cunoştinţe despre  mişcările tectonice din zona Vrancea, spune că stricăciunile se datorează faptului că a fost un cutremur de suprafaţă.

„Stricăciunile s-au produs din cauza faptului că acest cutremur a fost de suprafaţă, la 39 de km şi pentru că se produc destul de rar asemenea cutremure, efectele s-au simţit atât de populaţie, cât şi asupra clădirilor.  Faptul că seismul s-a produs şi în zona de câmpie a fost o rearanjare structurală, ceea ce a indus şi panica, dar şi efectele asupra infrastructurii clădirilor. A fost mai ciudat doar pentru faptul că se produce mai rar acest tip de cutremur, nu că ar fi neobişnuit. Noi ar trebui să ne obişnuim în această zonă a Vrancei cu acest tip de cutremure, pentru că suntem într-o zonă de interacţiune a plăcilor tectonice şi orice rearanjare structurală a plăcilor determină cutremure mai mari sau mai mici. Nu trebuie să intrăm în panică”, ne-a spus prof. dr. Alexandra Tătaru, profesor geografie la Colegiul „Edmond Nicolau”.

Clădirea liceului este cuprinsă împreună cu instituţiile de învăţământ învecinate într-un proiect comun de modernizare cu fonduri europene, din care ar urma să rezulte un campus preuniversitar, dar deocamdată lucrările nu au demarat.

Mai puteţi citi:

FOTO VIDEO Cutremurul de sâmbătă seara a produs nu numai panică, ci şi pagube în Focşani

Seismul a avut loc la ora 21.14 şi a avut 5,7 grade pe scara Richter. Oamenii s-au speriat şi au ieşit în stradă, iar în supermarketul Carrefour sute de produse au căzut de pe rafturi.

Cutremur de 5,7 grade Richter în Vrancea

În urma cutremurului, au căzut nu numai reţelele de telefonie mobilă, ci şi cele de electricitate. Oamenii din judeţ semnalează că au rămas fără curent electric zone întregi din comunele Broşteni, Andreiaşu, Goleşti, Cîmpineanca, Suraia.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite