FOTO România lucrului prost făcut: „modernizarea“ unui centru în bătaie de joc, cu milioane de euro de la UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În Piaţa Unirii s-a înlocuit tot pavimentul  FOTO: Ştefan Borcea
În Piaţa Unirii s-a înlocuit tot pavimentul  FOTO: Ştefan Borcea

În 2007, în anul aderării României la Uniunea Europeană, Focşaniul primit o finanţare europeană record pentru acea vreme: aproape 9 milioane de euro. Banii au fost folosiţi pentru modernizarea centrului oraşului, dar materialele folosite au cedat în scurt timp.

Prin proiect urma să se schimbe total faţa centrului civic al oraşului, întreg ansamblul arhitectural Piaţa Unirii - Grădina Publică, zonă construită în perioada comunistă, la începutul anilor `70. Lucrările au fost atribuite, în urma unei licitaţii, firmei Unicom din Galaţi, societate care în timpul derulării proiectului avea să dea faliment. Prin urmare, execuţia a fost continuată ulterior cu firme locale, care peste ani s-au dovedit a fi „abonate“ la bani publici.

Cu o întârziere de peste doi ani faţă de termenul la care se angajase constructorul că va face recepţia, la sfârşitul lunii septembrie 2011, în prezenţa şefului PSD de la acea vreme, Victor Ponta, s-a tăiat, în sfârşit, panglica inaugurală, punându-se astfel capăt nerăbdării localnicilor, care nu prea aveau ca alternativă alt loc de promenadă în oraş.

Lucrările de mântuială aveau să iasă la iveală în scurt timp, în doar jumătate de an pavajul de granit de proastă calitate fiind înlocuit în cea mai mare parte, după ce s-a spart. Prima s-a făcut cu banii primăriei, iar noul pavaj continuă să se degradeze periodic în diverse puncte.

Arhitectul şef al lucrării, care spera iniţial să fie premiat pentru această lucrare importantă, acuză că nu i s-a respectat proiectul, motiv pentru care s-a şi retras din proiect înainte de finalizarea lucrării.

„Totul s-a făcut pe improvizaţie. Aşa cum arăta proiectul, dalele de granit ar fi trebuit să fie de două ori mai groase, adică de 10 cm şi cu specificaţia să fie montate pe nisip, nu pe ciment, cum s-a întâmplat. Nu vă închipuiţi că au pus granit bun, cu o anumită structură, ci l-au adus din China. În plus, montatorul a fost foarte prost şi din cauza asta s-a ajuns să se umfle pavimentul“, spune arhitectul Andrei Mulţescu (foto jos).

piata unirii

Una dintre firme implicate în proiect este Mavi Beton, societate care a livrat tot betonul pentru perimetrul Pieţei Unirii. O altă firmă implicată în proiect este şi Arena Com, aparţinând fostului viceprimar PSD al Focşaniului, Neagu Nistoroiu.

Jurnaliştii „Adevărul“ au solicitat Primăriei Focşani, instituţie care a asigurat dirigenţia şantierului, numele tuturor firmelor care au lucrat la proiect şi ce bani a încasat fiecare. Actualul primar, Cristi Valentin Misăilă, a refuzat însă facă publică lista constructorilor.

„Având în vedere că toate plăţile s-au derulat prin Ministerul Dezvoltării Regionale, inclusiv aprobarea antreprenorilor şi a firmei de consultanţă, vă recomandăm să vă adresaţi atât Ministerului Dezvoltării, cât şi Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud-Est Brăila“, se arată în răspunsul primarului Cristi Misăilă.

Ce spun localnicii

„Nu este posibil aşa ceva. Le-au trebuit patru ani ca să facă o muncă de mântuială. Peste tot numai spărturi. Trebuie să mergem cu grijă să nu ne împiedicăm. Păcat, pentru că era singurul loc din oraş cu care să ne mândrim“, a declarat focşăneanca Mioara Bunea.

Nu doar pavimentul a fost singura problemă în proiect, ci aproape tot ce s-a construit. Astfel, plafonul din pasajul aflat vizavi de Piaţa Unirii s-a şubrezit sub presiunea zăpezii la doar un an după finalizarea construcţiei, autorităţile fiind nevoite să aloce bani pentru construcţia altuia nou.

În plus, multe dintre spaţiile comerciale construite cu scopul de a fi închiriate de meşteşugari sunt goale şi până în ziua de astăzi, proiectanţii uitând guri de canalizare în interiorul magazinelor. De asemenea, aleile din Grădina Publică, care ar fi trebuit să le imite  pe cele de pe Champs-Élysées, din capitala Franţei, Paris, devin impracticabile după fiecare ploaie, din cauza mocirlei.

„Piaţa Unirii este un proiect finalizat în urmă cu cinci ani, finanţat cu bani de la Ministerul Dezvoltării Regionale, unde cândva era ministru doamna Elena Udrea. Nu vreau să fac mai multe menţiuni. Aceasta a fost calitatea pe care dumneaei a aprobat-o. În toate parcurile din lumea asta civilizată, să mă ierte femeile, nimeni nu iese la plimbare în tocuri“, a spus primarul Cristi Misăilă, referindu-se la aleile din parc în care femeile îşi îngroapă frecvent pantofii. De subliniat totuşi că proiectul nu a fost făcut cu bani de la Minister, ci ministerul a fost doar facilitatorul prin intermediul căruia s-au obţinut banii europeni.

obelisc focsani

Nici măcar pentru Monumentul Unirii, operă a marelui sculptor Ion Jalea, lucrurile nu au stat mai bine. Astfel, după consolidarea făcută tot în cadrul proiectului, recent o placă din marmură roşie a căzut din vârful obeliscului, autorităţile fiind nevoite să închidă zona, de teamă să nu se întâmple eventuale tragedii, după ce au constatat că mai multe bucăţi de marmură stau să cadă de pe monument.

Drept urmare, Primăria Focşani a angajat o firmă care se va ocupa în perioada următoare de lucrări de consolidare la simbolul oraşului Focşani.

„Vechea Piaţă a Unirii eu am construit-o, când eram inginer-şef, şi tot eu am stricat-o, în calitate de primar, pentru a face loc alteia mai moderne. Mi-a plăcut mai mult Piaţa Unirii cea veche“, mărturisea la o întâlnire cu ziariştii fostul primar PSD Decebal Bacinschi.

CITIŢI ŞI:

România lucrului prost făcut: cum să nu mai termini niciodată de asfaltat un oraş

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite