FOTO Curajul nebun al unui vestit medic. Nici legionarii şi nici bolşevicii nu au avut curajul să-i confişte averea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Casa Saideman din Focţani, actualul sediu al Direcţiei de Cultură Vrancea FOTO: Ştefan Borcea
Casa Saideman din Focţani, actualul sediu al Direcţiei de Cultură Vrancea FOTO: Ştefan Borcea

Casa în care a locuit doctorul Iulius Saideman, cel mai bun radiolog pe care l-a avut oraşul Focşani în perioada interbelică, a ajuns la stat abia în 1981, la schimb cu o despăgubire. În prezent, aici funcţionează  Direcţia pentru Cultură Vrancea.

Fosta  casă a vestitului doctor  evreu Iulius Saideman, pe numele său real Sulim Zaidman, aşa cum este consemnată în nomenclatura monumentelor istorice din oraşul Focşani, frumosul edificiu de la intersecţia străzilor Bălcescu şi Titulescu, a fost construită în anul 1914 de un anume Neumann Horn.

Cererea acestuia a fost aprobată de primarul de atunci al oraşului, iar referatul inginerului urbanist suna aşa: “Am onoare a vă referi că se poate permite petiţionarului  de a construi din nou o casă pentru locuinţă  pe locul din strada Florilor, colţ cu strada Vergula (cum se chemau pe atunci acele străzi). Construcţia va fi din zid masiv, acoperită cu material nearzător, iar împrejmuirea va fi de grilaj de lemn. Valoarea lucrărilor a fost estimată la 40.000 lei”.

Construcţia casei nu a presupus doar aceste acte şi plăţile ce se impuneau conform regulamentului urbanistic valabil atunci.  Neumann Horn a trebuit să mai fie de acord şi cu sistematizarea urbană a zonei în care dorea să-şi ridice casa, acceptând să se lărgească trotuarul din dreptul proprietăţii şi  cedând din propriul teren fără a încasa vreun ban, mulţumit ca zona respectivă capătă un aspect interesant şi o estetică unică în Focşaniul de altădată.

În documentele de atunci cosmetizarea edilitară  a zonei era o iniţiativă demnă de toată laudă a primarilor  de odinioară, care nu ezitau „să se ia la trântă” chiar şi cu cei mai bogaţi focşăneni dacă interesele de sistematizare urbană  o cereau. 

Doctorul Saideman a cumpărat imobilul de la Neumann Horn,  în anii 1920-1921,  când medicul a venit în oraş. Vestit în tot oraşul, Saideman a fost cel mai bun radiolog pe care l-a avut urbea în perioada interbelică, asta pentru că deţinea şi aparatură de specialitate necesară, dar şi condiţiile propice întreţinerii la domiciliul său a unui cabinet medical  adecvat, într-o  perioadă în care tehnica medicală era încă rudimentară.

Născut în anul 1887 , el s-a bucurat de o viaţă îndelungată şi frumoasă şi a murit în anul 1977, la vârsta de 90 de ani.

casa saidman

S-a specializat în medicină studiind la Universitatea din Viena, apoi s-a căsătorit cu o localnică din Focşani, cu care a împărţit casa de pe strada Nicolae Titulescu. Evreu la origini, a luptat în Primul  Război Mondial în rândurile Armatei Române  şi a fost decorat, având dreptul şi la cetăţenia română. 

A avut şi de pătimit în timpul rebeliunilor legionare. La emiterea decretului represiv îndreptat împotriva evreilor din anul 1941 a dovedit un curaj nebun pentru că nu a permis autorităţilor care confiscau bunurile evreieşti să-i calce şi să-i  măsoare proprietatea şi nici nu a semnat actele încheiate cu acel prilej.

Cu toate că a riscat foarte mult, inclusiv anihilarea fizică, doctorul nici nu a clipit, dar nici autorităţile nu au îndrăznit să se atingă de un fir de păr al său, atât valoarea sa profesională cât şi cea umană fiind două aspecte decisive. Ulterior, nici bolşevicii nu au avut curaj să naţionalizeze imobilul.

FOTO: Arhivela Naţionale-Filiala Vrancea

casa saidman

După moartea medicului, casa a rămas moştenire fiicei acestuia, Bernstein Renne, cara a vândut-o unor fraţi evrei. De la aceştia Statul Român a preluat-o în anul 1981, oferindu-le în schimb paşapoartele necesare pentru a pleca în Statul Israel şi o sumă de bani.

Afectat puţin de cutremurul de la 1977, imobilul  a fost inventariat detaliat de autorităţile de atunci, care au dorit să afle dacă trebuie sau nu să-l demoleze.  S- a constatat că starea casei  era satisfăcătoare, fiind scăpată de la demolare.

După Revoluţia din 1989, casa a găzduit Şcoala de Arte, iar în prezent aici funcţionează Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Vrancea. Pragul casei a fost trecut, de-a lungul timpului, de nume mari ale teatrului românesc, precum actorii Elvira Godeanu, Leopoldina Bălănuţă, Radu Beligan, ziaristul Leon Kalustian ori realizatorul TV Tudor Vornicu. În încăperile ei a cântat şi Corul "Madrigal

A fost clasificată monument istoric sub  titulatura Casa Saidman,  după proprietarul care a stăpânit-o cel mai mult timp.

casa saidman

În prezent, Direcţia de Cultură Vrancea are un proiect de reabilitare a imobilului, care se găsește într-o stare de degradare avansată și este încadrat în clasa de risc seismic RsII, prezentând și degradări evidente ale fațadei și tâmplăriei din lemn.

CITIŞI ŞI:

Casele monument din Focşani, lăsate în paragină de noii proprietari. Nici amenzile aplicate de responsabilii din cultură nu şi-au atins scopul

Casa Macridescu, în pericol de a fi demolată. Cine este personajul care vrea să pună buldozerul pe monumentul istoric

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite