FOTO Copii talentaţi la pictură din Adjud, prezenţi într-o expoziţie inedită la Palatul Parlamentului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Palatul Parlamentului din Bucureşti găzduieşte în perioada 13 – 17 noiembrie 2017 expoziţia de pictură "Contrastele Copilăriei".

Expoziţia "Contrastele Copilăriei" cuprinde lucrările realizate de 24 de copii, cursanţi ai Clubului Micilor Artişti din municipiul Adjud, îndrumaţi de Atena şi Nicuşor Chiriac.

Este vorba despre elevii Andrieş Georgiana, Andronic Delia, Beiu Monica, Berdei Melisa, Bitere Cristiana, Codreanu Anastasia, Cristea-Mic George, Cristea-Mic Mara, Enache Mara, Geamăn Ioana, Grosu Dragos, Iftenie Ştefan, Iftime Emma, Jafarian Maria, Luca Mateo, Marin Giorgia, Munteanu Bianca, Nunu Teodor, Porumb Maria, Rotaru Cristin, Ştefan Andrei, Trif Daria, Trif Teodora, Zoltan Luca.

Vernisajul expoziţiei a avut loc luni, 13 noiembrie, iar în deschidere au luat cuvântul deputatul Costel Alexe, Camelia Drăgan - Preşedinte al Asociaţiei pentru Antreprenoriat din România şi Roxana Bărbulescu, critic de artă.

„Rolul Clubului Micilor Artişti din Adjud, proiect al Asociaţiei Aripi şi Zâmbete Colorate pentru Bunici şi Nepoţi, este acela de a aduce la suprafaţă potenţialul maxim din fiecare copil în arta vizuală, la fel ca a unui grădinar care are grijă de flori. Nu grădinarul dă culoarea sau dimensiunea petalelor, pentru că acestea se află deja înscrise în ADN-ul seminţei înainte de plantare. Prin urmare, avem grijă ca odată „răsărită planta, sa fie îngrijită, udată şi plivită de buruieni”, cu alte cuvinte, copiii care ne trec pragul au şansa să se dezvolte în armonie deplină, valorificându-şi talentul. Surpriza uriaşă vine atunci când descoperim potenţialul ascuns în acei copii care nici măcar nu ştiu să scrie sau să citească însă îţi aduc în prim-plan o lume fantastică în culoare. Scopul nostru este să descoperim talentul autentic din fiecare participant la şedinţele de pictură, indiferent de vârstă sau nivel de percepţie, evitând şablonizarea sau uniformizarea, ceea ce se poate vedea clar în această expoziţie de la Palatul Parlamentului”, a spus Atena Chiriac, artist îndrumător.

image

„Cred că munca cea mai plăcută a unui critic de artă este aceea de a vorbi despre lucrările unor copii-artişti pentru că ceea ce aştern ei pe suportul destinat picturii are o doză imensă de inocenţă ce ajunge atât de uşor în inima oricui încât tot ce aş putea eu să spun despre pictura lor nu poate fi decât o completare minoră, o punctare a unor direcţii către care ar trebui să-şi continue drumul artistic sau o subliniere a unor calităţi pe care le-am remarcat în lucrările lor din această expoziţie. Modul de exprimare prin pictură al copiilor înglobează o multitudine de calităţi pe care nu o regăsim în pictura artiştilor consacraţi, una dintre ele fiind lipsa inhibiţiei, mult mai pregnantă la vârste fragede, la care se adaugă firesc acea imaginaţie ce balansează între tematica sugerată de îndrumător şi propria inspiraţie care nu are limite, soluţiile compoziţionale generate de aceste calităţi având un farmec specific generat, în mare parte, şi de libertatea gestului”, a menţionat şi cunoscutul critic de artă Roxana Bărbulescu, originară din Vrancea.


 

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite