FOTO Focşaniul avea încă de la 1885 baie comunală. Ce a devenit între timp imobilul care a funcţionat în folosul sănătăţii publice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Societatea Anonimă Baia Frăţia a funcţionat neîntrerupt vreme de 54 de ani,fiind înstrăinată Primăriei Focşani, care a mai folosit câţiva ani imobilul ca baie publică.

Acum mai bine de un secol, când apa reprezenta o mare problemă pentru orice comunitate din această ţară, în Focşani s-a înfiinţat Societatea Anonimă "Baia Frăţia", care funcţiona mai ales în interesul sănătăţii populaţiei.

Contra unei sume modice, oamenii veneau la "Baia Frăţia" şi se spălau, în condiţiile în care puţine persoane aveau apă curentă în casă.

Neobositul căutăror în arhive, istoricul Florin Dîrdală, povesteşte mai jos despre ce a însemnat Baia Frăţia, care funcţiona în incinta Restaurantului L’Atelier, fost Wassermann.

"Lângă actualul Colegiu “Alexandru Ioan Cuza”, un cochet restaurant investeşte an de an în imagine pentru a deveni şi mai apreciat de către cei care îi calcă pragul. Dintre aceştia, nu pot fi prea mulţi care să bănuiască că intră într-o clădire construită acum vreo 130 de ani, după cum atestă documentele de arhivă, printre care şi  o scrisoare adresată Primarului oraşului Focşani, la 7 februarie 1939, de către d-na Ecaterina Dr. Carnabel, un nume care azi se leagă de câteva obiective aflate în interiorul şi în apropierea oraşului Focşani.

baia publica

Iată cele consemnate, în limbajul timpului, de către distinsa doamnă. <<Domnule Primar- Întreprinderea Baia Frăţia din oraşul nostru, constituită sub formă de societate anonimă are o existenţă de mai bine de 50 de ani, funcţionând neîntrerupt în interesul sănătăţii publice. Cum însă legile fiscale actuale impun, societăţilor anonime cu minimum cinzeci de mii de lei anual, să  plătească dări care constituiesc sarcini prea grele faţă de modicitatea preţurilor fixate de Întreprinderea noastră, ne-am gândit că aceasta instituţie particulară ar putea prospera îndeplinindu si adevăratul ei rol de factor social şi higienic, dacă ar intra în stăpânirea Primăriei Focşani. În acest scop Consiliul de administraţie propune a trece onor Primăriei Focşani, fie pe calea lichidării definitive a societăţii şi a fondului său material şi comercial, fie pe calea unei participări a comunei în proporţie de 60% din capitalul social, rămânând vechilor asociaţi 40 %. În noua societate ce se va constitui, în care ar intra şi valoarea noilor investiţiuni, neapărat dacă, această ultimă ofertă, în urma unui studiu aprofundat, n-ar fi de natură să nu producă prea mari implicaţiuni. Dacă oferta ce facem este admisă în principiu de Domnia Voastră o expertiza mecanico-tehnică se impune fie pentru a fixa valoarea actuală a activului societăţii precum şi aceea a fondului comercial, în vederea lichidării definitive, fie pentru a fixa felul lucrărilor de executat şi deci cuantumul investiţiilor socotite indispensabile pentru o perfectă funcţionare. Cu onoare aşteptam răspunsul Domniei Voastre principial pentru a putea trece la disentiunea felului de lichidare a societăţii noastre. Cu cea mai distinsa stimă. Preşedintă de onoare, Ecaterina Dr Carnabel-12 ianuarie 1939>>.

image

Primăria Focşani a acceptat cu bucurie imobilul prin decizia nr. 37 din 27 noiembrie 1939  şi a păstrat destinaţia de Baie Publica mult timp de la data preluării, iar apoi, probabil neputând să mai întreţină imobilul a preferat să-l vândă unui particular. În concluzie, fosta proprietate a Primăriei Focşani de la construire până în vremuri recente, acest  minunat edificiu de la intersecţia străzilor Ana Ipătescu cu Cuza-Vodă a avut, să zicem, mai mult noroc decât vecina de peste drum, vestită de odinioară Casa Apostoleanu, aşa că te poţi întreba pe bună dreptate dacă şi imobilele au sau nu îngerul lor", spune istoricul Florin Dîrdală.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite